Visszavesz az Audi az agresszióból

2023.02.13. 13:01

Az autók dizájnnyelvezete mindig dinamikus változásban van, és minden érának megvannak a maga trendjei. Ugyan olyan jellegzetesek az 1980-as évek határozott élekkel és felületekkel szabdalt kockaszerű formái, mint a kétezres évek gömbölydedebb, csiszoltabb, lágyabb vonalai. Az utóbbi években is határozottan látszik az irány, amibe a gyártók tartanak: egyre-másra kapjuk az agresszívebbnél agresszívebb, szinte már brutalista megjelenésű modelleket.

A230571 large

Az Audi viszont nemrég bejelentette, hogy az uralkodó trendekkel ellentétben lágyabb, kellemesebb és összességében barátságosabb autókkal fognak jelentkezni. A német gyártó dizájnfőnöke, Marc Lichte érdekes indokkal magyarázta a döntést: "Az egyik ok, hogy háború dúl nem messze tőlünk, mely mindenkire hatással van. Én nem szeretem az agresszív stílust, hogy őszinte legyek. Annyi más irány van még. Ez az oka, hogy a dizájnerek általánosságban nem az agresszív formákra fókuszálnak. Legalábbis ez az én értelmezésem."

A230504 large

Lichte kiemelte, hatalmas szabadságot ad nekik, hogy a saját elektromos platformjukra tervezhetnek autót, melynél nem kell számolni a robbanómotorok és ezek tartozékai jelentette korlátokkal. A vezető szerint egy új megközelítést is kipróbálnak majd: a szokásokkal ellentétben az autó belterét tervezik meg először, a külsejével pedig csak ezután foglalkoznak.

A230559 large

Lichte az Audi Activesphere koncepcióját hozta fel példaként az új irányvonalat illetően. Szerinte ez az autó "nagyon lágy, nagyon barátságos" megjelenésű.

Forrás: motor1.com