Mostantól bárki könnyen elektromossá alakíthatja klasszikus Porschéjét

2023.04.05. 06:09

A jövő egyik nagy kérdése, hogy a villanyautók eljövendő korában vajon hogyan élhetnek tovább a régmúlt belső égésű klasszikusai. Az egyik lehetséges út az autók elektromossá alakítása, ám ez általában egy komplikált, drága és nehézkes művelet, ahogy arról Karotta is tudna mesélni.

Angliában létezik viszont egy Electrogenic nevű vállalat, mely kiemelkedő minőségű "plug and play" átalakítókészleteket árul bizonyos kiválasztott modellekhez. Szettjeik különlegessége, hogy minden villanyos alkatrész illeszkedik a gyári rögzítésekhez, így az autón semmit sem kell átalakítani vagy kivágni.

A vállalat újabban két klasszikus Porsche generációhoz kezdett átalakító készleteket árulni, melyek az 1974-1989, illetve az 1989-1994 közötti 911-esekkel használhatóak. A szett egy 62 kilowattórás akkumulátort tartalmaz, mely az autó elülső csomagtartójába illik, és körülbelül 290-320 kilométer közötti hatótávot tesz lehetővé. A megrendelők kétféle motor közül választhatnak: a gyengébbik 215, míg az erősebbik 322 lóerőt termel, 310, illetve 420 Nm nyomaték társaságában.

A motor és a vezérlőelektronika a régi üzemanyagtank és motor helyén bújik meg, egy digitális rendszer segítségével pedig az eredeti műszerfalon láthatjuk az elektronika adatait. Az üzemanyagszint jelző az akku töltöttségét, az olajhőmérséklet jelző az elektromotor melegedését, az olajnyomás jelző pedig a fékezéskori visszatöltést mutatja. 

Az Electrogenic külön műhelyeket jelöl ki a világ minden táján, melyek kérésre bárkinek elvégzik az átalakítást. Ennek ára nagyjából 120 ezer dollár (41,5 millió forint), ami viszont nem tartalmazza a projektautó árát.

Forrás: autoblog.com