Meredeken zuhan a használt villanyautók ára a németeknél

2023.08.24. 06:10

Kevesebb mint egy év alatt 31 százalékkal csökkent a használt villanyautók átlagára Németországban – szúrta ki Európa egyik legnagyobb használtautó piactere, az AutoScout24 friss kimutatásában a Villanyautósok. Az okok összetettek, de világosak.

Míg 2022 szeptemberében több mint 50 ezer eurót kértek átlagosan egy használt elektromos autóért, addig 2023 júliusára ez a szám már 35 ezer euró alá csökkent. Stefan Schneck, az AutoScout24 értékesítési vezetője szerint alapvetően három ok áll a folyamat hátterében: a piaci folyamatok visszafogják a villanyautók iránti keresletet, mindeközben – a csökkenő várólisták miatt – egyre könnyebb új autóhoz jutni, ami jelentős túlkínálatot okoz a használtpiacon, végül pedig egyes gyártók – különösen a Tesla – agresszív árcsökkentései is a használtautók értékvesztéséhez vezetnek.

Képernyőkép 2023-08-23 144639.png


Ami a piaci folyamatokat illeti, itt elsősorban az állami támogatások megszűnése vagy csökkentése, valamint a magas infláció okozta pénzügyi környezet miatt lassult a kereslet. Utóbbi annak ellenére is gondokat okoz a kontinens nagyobb piacain, hogy Európa országainak többségében akár harmad- vagy negyedakkora az infláció, mint nálunk.

A legnépszerűbb használt villanyautók egyébként a Tesla Model 3, a Tesla Model Y, a Renault ZOE, a Smart forTwo és a Tesla Model S.