Megérkezett a Honvédség első saját Leopard tankja

2023.12.07. 06:06

Az első magyar felségjelzésű Leopard 2A7HU december 5-én érkezett meg Magyarországra, amely a NATO-nak felajánlott nehézdandár része lesz. A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program fontos részeként hazánk 44 darabot vásárolt a világ legmodernebb harckocsijából. Az elkövetkező napokban az új harckocsiból várhatóan megérkezik az első öt példány. A Magyar Honvédség új Leopard 2A7HU típusú tankjai a tatai Klapka György 1. Páncélosdandárhoz kerülnek majd. A Leopardok mellett Leguan hídvetők, műszaki mentő harcjárművek is érkeznek az országba. A teljes flottát 2025-re kapja meg a honvédség.

A harckocsit kimondottan a Magyar Honvédség igényeinek megfelelően gyártották a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) cég németországi üzemeiben, a Leopard 2A7+ harckocsi változataként – erre utal a HU jelzés. A Leopardokkal a Magyar Honvédség komoly képességhez jut. Elsőként a 2A4HU típus 12 darabja került az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz, amelyeket lízingel a Honvédség, beszerzésük tudatosan már a hetesek használatára történő felkészülés jegyében történt.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) felépítésében a 44 darab Leopard 2A7HU egy zászlóalj méretű alegységet jelent majd. A modern harckocsiknak, a professzionálisan kiképzett és alkalmazott harckocsi-alegységeknek komoly szerepe van a szárazföldi hadműveletek sikeres megvívásában. Hazánk földrajzi adottságai és hadseregének területvédelmi, védekező alaprendeltetése miatt megfelelő gyalogsági és tüzérségi támogatással a tankok feltétlenül szükséges részei a Magyar Honvédség arzenáljának.

A magyar Leopard páncélteste 7,7 méter hosszú, előrefordított löveggel a harckocsi hosszúsága 10,97 méter. A szélessége kiegészítő páncélzat nélkül 3,76 méter, magassága pedig 3,03 méter. A Leopard 2A7HU harckocsi tűzerejéről egy L55A1 típusú, L55 űrméret hosszúságú, 120 milliméter űrméretű, Rheinmetall harckocsiágyú gondoskodik. A továbbfejlesztett L55A1 harckocsiágyú akár már 5000 méter távolságon is biztosítja az ellenséges célok hatékony leküzdését. A harckocsi rendelkezik továbbá egy 7,62 milliméteres párhuzamosított géppuskával, egy 12,7 milliméteres távvezérelt géppuskával, valamint 16 darab 76 milliméteres ködgránátvetővel, amelyek repeszgránátok kilövésére is alkalmasak. A harckocsi előkészítés nélkül képes 1,2 méter mélységű vízi átkelésre; előkészítéssel 2,25 méter mély gázlón, valamint négyméter mélységű víz alatt is képes átkelni.

A harckocsi ágyújához többféle páncéltörő és többcélú, valamint két különböző típusú lőtéri gránátot szerzett be a Magyar Honvédség. A Leopard 2A7HU harckocsi páncélvédelméről kompozit merőleges síklemez és döntött előtétpáncél gondoskodik. A lakott területeken vívott harc sikere érdekében a harckocsihoz egy úgynevezett 360 fokos kiegészítő páncélzatot fejlesztettek ki. A kiegészítő páncél igény szerint fel- és leszerelhető, és a beépített környezetben biztosítja a nagyobb védelmet a páncéltörő fegyverekkel szemben.

A harckocsi kezelőszemélyzete négy fő: parancsnok, irányzó, töltőkezelő és a harckocsivezető. A páncéltestben elöl, a hagyományos középső pozíció helyett jobb oldalon foglal helyet a harckocsivezető, mivel a páncéltest bal oldalán egy kiegészítő lőszertárolót alakítottak ki. A toronyban három fő számára található hely. A torony jobb oldalán, egymás előtt foglal helyet az irányzó (elöl), mögötte (felette) pedig a parancsnok. A torony bal oldalán a töltőkezelő helye található.

Mindeközben a zalaegerszegi Rheinmetall gyárban megkezdődött a Magyar Honvédség és az ukrán hadsereg KF 41 Lynx (Hiúz) lövészpáncélosainak az összeszerelése is. A Magyar Honvédség 218 darabot rendelt a típusból, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az ukránok hány darabot vásárolnak. Az viszont bizonyos, hogy az ukrán hadsereg első tíz Hiúz lövészpáncélosa Magyarországon készül.

(via: honvedelem.hu)