Autópályadíj: 445 milliárd forintot matricáztunk el

2024.05.28. 13:02

  • A "sztrádamatricacég" 445 milliárd forintos bevétellel zárta a múlt évet, ami 15 százalékos pluszt jelent.
  • Pedig a matricaárak a vártnál jóval kisebb mértékben drágultak tavaly.
  • Az üzemi eredmény mínuszból pluszba fordult. 

Napi 1,2 milliárd átlagban

Az útdíjrendszert működtető, egyúttal a matricákat értékesítő Nemzeti Útdíj Szolgáltató szépen növelte bevételét tavaly. A társaság hivatalos beszámolója szerint a nettó árbevétel 2023-ban meghaladta a 445 milliárd forintot, ami 15 százalékkal haladja meg a 2023-ban elért majdnem 387 milliárdos tételt.

matrica

Ez egyben azt is jelenti, hogy napi átlagban 1,2 milliárd forintos bevétele volt a cégnek (ez persze csak egy elméleti szám, a NÚSZ bevételeinek jelentős része az év elején folyik be az éves matricák eladásából.)

 Mínuszból plusz, sokból kevés

A társaság beszámolójából kiderül az is, hogy az üzleti tevékenységből származó eredmény megközelítette a 1,5 milliárd forintot, szemben az egy évvel korábbi 3,9 milliárdos mínusszal. A pénzügyi tevékenységből származó tételekkel együtt számolt adózott eredmény viszont a 2022-es közel 20 milliárdról 216 millió forintra csökkent.

Az csak jövő ilyenkor derül ki, hogy idén is sikerül-e többletet elérni, de ez nagy valószínűséggel összejöhet. A matricák ára idén ugyanis a tavaly augusztusi inflációnak megfelelő mértékben, több mint 16 százalékkal drágult. Ezzel szemben 2023-ban az eredeti forgatókönyv szerinti 15,6 százalék helyett az autókra, motorokra, buszokra és utánfutókra szóló éves útdíj csak 5 százalékkal nő jövő januártól.