Törökország 40 százalékos vámot ver a kínai autókra

2024.06.12. 12:58

  • A közelmúltban bejelentett amerikai intézkedés nyomán a törökök is komoly vámokkal akarják megállítani a kínai autók terjedését.
  • A cél elsősorban a helyi ipar védelme, hiszen a kínai autók különösen ártalmasak a török állami villanyautóprojektnek.
  • A kínai elektromos autókra sok ország tervez vámot kivetni, az viszont, hogy a hagyományos meghajtású modelleket is érinti az elképzelés, egészen példátlan.

Törökország lehet az első európai ország, amely komoly vámokkal száll szembe a kínai (villany)autók előretörésével, ugyanis a napokban 40 százalékos vám kivetéséről döntöttek. A helyi ipar védelmét célzó intézkedésről azután döntöttek, hogy nemrég az Egyesült Államok is  hasonló lépésre  szánta el magát.

A török vámszabály szigorúbb mint az amerikai, ugyanis 2,5 millió forintos minimumösszeget abban az esetben is megállapít, hogyha az autó árának 40 százaléka ennél kevesebb lenne. Ez az intézkedés kifejezetten az olcsó kínai autók terjedésének gátlására szolgál. A török kormány ugyanis a közelmúltban államilag támogatott villanyautófejlesztési projektbe kezdett, amelyet a Togg márkával kívánnak megvalósítani. Ez onnan lehet ismerős, hogy amikor nemrég Recep Tayyip Erdoğan török elnök Magyarországra látogatott, itt hagyott egyet, ajándékba.

Törökország már korábban is vetett ki vámokat a kínai villanyautókra, amellyel kifejezetten a helyi autógyártás ösztönzése a cél, most újdonság, hogy a hagyományos meghajtású járműveket is érinti az intézkedés.

Címlapkép: Togg török gyártmányú villanyautó

Forrás: Carscoops