Melyik gyártó keres legjobban egy-egy autón?

2024.06.25. 13:31

  • Villanyautós hiszti ide vagy oda, szépen kaszálnak az autógyártók az eladásokon.
  • Most rangsorolták a legnépszerűbb márkákat az egy autón elérhető nyereség alapján. 
  • A Tesla vezeti a sort, utána jön a Mercedes és a BMW. Van azonban egy másik sorrend is, amelyben a Toyota áll az élen, utána következik a Honda és Hyundai

Az autógyártók beszállítói láncait összekócolta a koronavírus-járvány. Az egyik legnagyobb gond a fedélzeti számítógépekbe való chipek hiánya volt, ám úgy tűnik, hogy a cégek túljutottak ezeken a problémákon a Nikkei Asia gazdasági szakportál szerint, amely sorba rendezte az autógyártókat az elért nyereségük alapján.

Méretes összeg jut egy-egy Teslára - Fotó: Xavi Lopez / SOPA Images / LightRocket via Getty Images
Méretes összeg jut egy-egy Teslára - Fotó: Xavi Lopez / SOPA Images / LightRocket via Getty Images

A 12 legnépszerűbb autógyártó vállalatból 9 növelni tudta profitját az elmúlt évben. A hírügynökség a japán autógyártókra jellemző üzleti évhez igazodva a márciusban végződött 2024/2023-as és 2023/2022-es pénzügyi év adatait vizsgálta. Ehhez a Quick-Factset adatszolgáltató vállalat kalkulációit vették alapul.

Top 3 így és úgy

Kimatekozták, hogy mekkora átlagos nyereség eshetett egy-egy autóra.A figyelembe vett cégek közül tíz a világ legtöbb autót eladó vállalata volt, amihez hozzávették az amerikai Teslát és a kínai BYD-t, a villanyautó-gyártás két éllovasát. A vizsgálat első megállapítása az volt, hogy a BMW, a Mercedes-Benz és a Tesla nyeresége kissé csökkent, míg az összes többi autógyártóé emelkedett. Ugyanakkor ez a három vállalat érte el a vizsgált időszakban egy autóra vetítve a legnagyobb nyereséget.

A Tesla végzett az első helyen, amely autónként jenből átszámolva több mint 2,5 millió forint profitot zsebelt be. Ha azonban levonunk a nyereségtömegből ötmillió dollárt, amit az elektromos autók adókedvezményes eladásának köszönhetett a cég, akkor csak valamivel kevesebb mint 1,5 millió forint marad. A Mercedes-Benz közel 2 millió forinttal végzett a második helyen, míg a BMW 1,6 millió forinttal a harmadikon.

A legnagyobb nyereségnövekedést a japán Toyota érte el, amelynek profitja 92 százalékkal ugrott meg a vizsgált összehasonlításban. A Honda nyeresége 53 százalékkal, a koreai Hyundaié 27 százalékkal bővült. (Via Asia Nikkei, aastocks.com)