Népszerű Waze funkciót kap meg a Google Maps

2024.08.04. 16:47

  • A Google két navigációs rendszert tart a tarsolyában, amelyek versenyeznek egymással. Közben egyre jobban hasonlítanak egymásra. 
  • Az összeolvadás akadálya, hogy mindkettő saját rajongótáborral rendelkezik. 
A kép illusztráció. Forrás: waze.com
A kép illusztráció. Forrás: waze.com

A Google sajátos módon frissíti két navigációs alkalmazását, a Google Mapsot és a Waze-t. Egyes változtatások közelebb hozzák egymáshoz a két programot, míg mások továbbra is megkülönböztetik a kettőt, amivel feladják a leckét azoknak, akik mostanában akarnának választani közöttük.

Az egyik újdonság a Waze vonaláról érkezik a Google Mapshez a Verge amerikai technológiai magazin szerint. Az utóbbi egy az előbbi kínálatából ismert eseményjelentő funkcióval gazdagodik és nagyobb ikonok segítségével fogja megosztani a frissítéseket. Az utóbbiakhoz az útlezárásokra, az építkezésekre, a sebességmérő kamerákra és a rendőri jelenlétre vonatkozó változások tartoznak. Ez azt az érzetet kelti, hogy a Maps és a Waze ütközőpályán halad egymással, amelynek fúzió lehet a vége, ám a Google továbbra is megtartja mindkét alkalmazását.

Can Comertoglu, a Google Maps termékigazgatója a Verge-nek elmondta, hogy a Waze-nek a programhoz kötődő felhasználóbázisa van. Ők előnyben részesítenek bizonyos kunsztokat, amiket a Waze tud, míg a Maps nem. Ez egyébként fordítva is igaz – mondta a menedzser. A Waze-nek több mint félmillió hozzájáruló partnere van, tette hozzá Tim Queenan, a Waze termékigazgatója.

 A Google Maps önállóan gazdagodik egy olyan tájékoztató képességgel, amely megjelöli a célépületek bejáratát, ahogy közeledik azokhoz a felhasználó. Ezzel egyidejűleg elkezdi mutatni a környéken található autóparkoló-helyeket. Javították a Google Maps együttműködését a mobiltelefonokon és az autókban futó rendszerekkel is.

A Waze új trükkjei közül az egyik, hogy jelzi az autóvezetőknek, ha térfigyelő kamerák látóterében hajtottak a buszsávba. Arra is figyelmezteti autós felhasználóit, ha olyan kamera kukkol be az autóik szélvédőjén, amely figyeli, hogy bekötötték-e a biztonsági övet vagy mobiloznak-e. Egy új eseményinformációs megoldás maratonfutásoktól a koncertekig minden alkalmi akadályra figyelmeztet.