Pompás ötlet a Fiat Grande Panda beépített töltőkábele

2024.08.07. 14:55

Röviden:

  • A jövőben beépített töltőkábelt kapnak a Fiatok.
  • Az első ilyen a Grande Panda, ezen mutatták be a megoldást.
  • A hagyományos töltőkábeleknél sokkal kisebb keresztmetszetű darabról van szó, amit az autók elejébe integrálnak.
  • Csak 7,4 kW-tal lehet vele tölteni, cserébe kicsi és könnyű.

A villanyautók és tölthető hibridek egyik helyrabló hátránya, hogy az összetekerve is nagy kiterjedésű töltőkábeleiket általában csak olyan helyre lehet elrakni, ahova amúgy csomag is férne. Ezt a sokszor valóban bosszantó problémát küszöbölné ki a Fiat, először a Grande Pandánál.

A megoldás valójában rémegyszerű: a töltőkábelt beépítik az autók orrába, így annak már nem kell plusz helyet keresni a csomagtartóban. Ennyi. A megoldás onnan nézve is praktikusnak tűnik, hogy a kábelt így például otthon hagyni – és ellopni – se olyan egyszerű, mint a hagyományos töltőkábeleket.

Forrás: Autocar / Instagram
Forrás: Autocar / Instagram

A kábel nem támogatja a gyorstöltést, mindössze 7,4 kilowattos töltésre alkalmas, így kompromisszumos egy normál töltőkábelhez képest. Van azonban előnye is: kábel keresztmetszete így kisebb lehet, tehát jóval szerényebb a helyigénye.

A vékonyabb kábel olyan, mint amilyet régen a vonalas telefonoknál használtak: spirálalakú, ezért a kihúzott állapotából könnyen visszaáll az eredeti formájába. Carlos Tavares, a Fiat vezérigazgatója hozzátette, hogy az utóbbi megoldás előnye, hogy nem lesz koszos a kábel, hiszen mindig épp olyan hosszúra nyúlik, amit a táv indokol.

A Grande Panda az első autó, ami megkapja a beépített töltőkábelt, de a jövőben minden Fiatnál alkalmazzák majd ezt a megoldást. A Grande Panda maszkjából lehet kihúzni a kábelt, a tervek szerint a többi autónál is hasonló lesz az elhelyezés. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy száműzik a hagyományos töltőkábelt, ahogy a töltőcsatlakozó is megmarad. Az új megoldás tehát amolyan plusz.

Forrás: Autocar / Fiat