Az ugye megvan, hogy ittasan hajót sem vezethetsz?

2024.08.18. 06:07

  • A Tisza-tavon kaptak el egy ittas állapotban motorcsónakozó nőt a vízirendészet munkatársai.
  • Az eset kapcsán a rendőrség arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a zéró tolerancia a vízi közlekedésre is kiterjed.
  • A nő ellen járművezetés ittas állapotban vétség elkövetése miatt indított eljárást a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

Minden autós jól tudja már, hogy Magyarországon zéró tolerancia van: azaz teljesen mindegy, hogy mennyit ittál, alkoholos befolyásoltság alatt nem ülhetsz a volán mögé. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a tiltás a vízi járművekre is kiterjed.

vízirk

Hogy a nemrég előállított 30 éves nő tisztában volt-e a fentiekkel, vagy szándékosan szegett szabályt, nem tudjuk. Annyi bizonyos, hogy a budapesti lakos augusztus 14-e délutánján éppen a Tisza-tavon motorcsónakozott, amikor a vízirendészet munkatársai ellenőrizték. Az alkoholszondás teszt után hamar kiderült, hogy a nő alkoholt fogyasztott, így vele szemben járművezetés ittas állapotban vétség elkövetése miatt indított eljárást a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

Ahogy a közúton, úgy a vízen is zéró tolerancia van érvényben az alkoholfogyasztásra. Ha valaki szeszes italt fogyasztott, nem vezethet gépi, illetve nem gépi meghajtású vízi járművet sem. Az is számíthat büntetésre, aki gépi meghajtású vízi jármű vezetését ittas személynek átengedi, ugyanis ezzel szabálysértést követ el. - figyelmeztet a police.hu.