A BMW most először több elektromos autót adott el Európában, mint a Tesla

2024.08.25. 09:04

  • Minimálisan, 2 százalékkal emelkedtek az újautó eladások 2024 júliusában.
  • Az elektromos autók piacán visszaesés volt.
  • Most először a BMW több elektromos autót adott el Európában, mint a Tesla.
  • Európa legnépszerűbb elektromos autója továbbra is a Model Y.
  • A BMW több modellje is jól szerepelt a statisztikákban, a bajorok piaci részesedése emelkedett.
  • A Volvo meglepetésszerűen jól szerepelt az EX30 miatt, ez most Európa második legnépszerűbb elektromos autója.
  • A Tesla az első hét hónapot vizsgálva továbbra is dominálja a piacot.

Megérkeztek a legfrissebb autóeladási statisztikák a Jato Dynamicstól, miszerint Európában 1,03 millió autót regisztráltak júliusban, ez kétszázalékos növekedést jelent. Az olyan nagy piacok, mint Németország vagy Franciaország, két-két százalékkal zuhantak, sőt, Belgiumban héttel csökkentek az újautó eladások. Ezzel szemben Portugáliában és Lengyelországban 19-19, Szlovákiában 12, Olaszországban és Spanyolországban 5-5 százalékkal emelkedtek az eladások 2023 júliusához képest.

Az elektromos autók piacán visszaesés volt az előző év azonos időszakához képest, hat százalékkal csökkentek az eladások. 2024 júliusában 139 300 új elektromos autót regisztráltak Európában, ami 13,5 százalékot jelent, ez az előző év júliusában 14,6 százalék volt. Az igazán érdekes az eladások márkák közötti megoszlása, hiszen most először a BMW-nek sikerült leköröznie a Teslát. Júliusban összesen 14 869 elektromos BMW talált gazdára, míg Tesla csak 14 562. Utóbbinak a hónapban az előző év azonos időszakához képest amúgy is 1,2 százalékos visszaesése volt, de a BMW szárnyal és 3,2 százalékos növekedést produkált.

BMW-Tesla-EV-sales-1-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

A sztoriban vastagon szerepet vállalnak az olyan friss elektromos modellek, mint az új i4, az i5, az iX1 vagy az iX2. A történet azért is érdekes, mert a BMW komoly elektromos választékkal érte el ezt a piaci helyezést, de a modellek szerint leosztott listán a legjobbjaik (iX1 és i4) csak a 6. és a 7. helyet szerezték meg. Európa legnépszerűbb elektromos autója továbbra is a Tesla Model Y, amiből 9544-et adtak el júliusban. Meglepő módon a második a nemrég megjelent Volvo EX30, amit elég jól fogadott a piac. Mögöttük a harmadik helyen szerepel a Volkswagen ID.4, utána a Tesla Model 3 és végül ötödik lett a Skoda Enyaq.

Ha ismét márkák szerint vizsgáljuk a júliusi statisztikákat, ott is kirajzolódik, hogy a Volvo jól szerepelt az elektromos autók eladásánál. Ők tudták a legnagyobb, 5,5 százalékos növekedést elérni a hónapban, míg a BYD 1,4, a Mini 1,3, míg a Peugeot 1,0 százalékos növekedést ért el. Eladásokban a BMW vezet, a Tesla szorosan mögötte, a harmadik pedig a Volkswagen konszern lett, de felkúszott negyedik helyre a Volvo, az ötödik és hatodik helyen pedig szoros versenyben mozog az Audi és a Mercedes. Érdekes, hogy az összesített statisztikákban jó eredményt ért el a Hyundai-Kia csoport, de az EV eladásoknál szétszedték őket, így előbbihez 6292, utóbbihoz 6034 elektromos autó eladás tartozik. Ha ezeket összesítenék, a harmadik helyre érne fel a koreai páros.

BMW-Tesla-EV-sales-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

A BMW sikere mellett egyébként fontos még kiemelni, hogy ez csak július hónapra vonatkozik. Az év első hét hónapjában a Tesla fölényesen vezet az EV eladásokban. Eddig összesen 178 700 autót adtak el január elseje óta, míg a BMW csupán 97 525-öt, a Volkswagen pedig 88 445-öt – ezek a számok persze csak az elektromos autókra vonatkoznak.

Forrás: Electrek