Hátraarc a spanyoloknál, a disznók miatt

2024.09.12. 13:01

  • A madridi kormány felismerte, hogy mély sebet ejthet Spanyolország mezőgazdaságán Kína, ha válaszul az ott készült elektromos autók európai büntetővámjára a sertéshús kínai importján áll bosszút.
A kép illusztráció
A kép illusztráció

Európának újra át kellene gondolnia, hogy büntetővámmal sújtsa-e a Kínában gyártott elektromos autók importját – mondta , Spanyolország miniszterelnöke a Reuters tudósítása szerint. Madrid azt szeretné, ha az Európai Bizottság és a pekingi kormány találna ez ügyben valamilyen kölcsönösen elfogadható kompromisszumot.

Sanchez kínai látogatásán osztotta meg a nyilvánossággal véleményét, ami azt jelzi, hogy országa álláspontja megváltozott ebben a kérdésben. Eddig ugyanis támogatták a büntetővámok bevezetését az állami támogatások miatt versenyelőnyt élvező kínai villanyautók európai importjára.

Megijedtek?

A spanyol miniszterelnököt bizonyára az győzte meg, hogy kínai tárgyalópartnerei meglebegtették előtte, milyen ellenintézkedéseket hoznának. Ezek mély sebet ejthetnek a spanyol gazdaságon.

„Őszintén kell fogalmaznom. Újra kell gondolnunk az álláspontunkat. Nem csupán az EU-s tagállamoknak, hanem a az Európai Bizottságnak is – mondta Sanchez egy ipari parkban tett látogatása során. – Nem hiányzik még egy háború, ez esetben egy kereskedelmi háború. Ezért spanyol részről konstruktívak leszünk. Megpróbáljuk előmozdítani a kompromisszumot az ügyben Peking és az Európai Bizottság között.”

A bizottság nem reagált a nyilatkozatra a Reuters kérésére. Az uniós tagállamok vezetői októberben szavaznak arról, hogy véglegesítsék-e a júliusban ideiglenesen bevezetett büntetővámokat. Válaszul Kína egyebek mellett a sertéshús és a tejtermékek európai importját sújthatja hasonló vámokkal. Spanyolországot elsősorban az előbbi érintené érzékenyen.

Az elmúlt évtizedben kirobbant sertéspestisjárvány ugyanis tönkre tette a kínai húsipart, amit a spanyol állattenyésztők kiválóan ki tudtak használni. Kivitelük Kínába zsíros üzlet, amely veszélybe kerülhet. A spanyol hústermelők 2023-ban másfél milliárd euró értékben exportálták termékeiket az ázsiai országba.Egy próbaszavazáson júliusban Franciaország, Spanyolország és Olaszország voksolt határozottan a büntetővámok fenntartása mellett, Németország, Finnország és Svédország tartózkodott. Adolfo Urso olasz ipari miniszter a Reuters kérdésére most nem hivatalosan azt mondta, hogy Róma reméli, sikerül megtalálni a kompromisszumos megoldást az ügyben a Genfben, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretei között folyó tárgyalásokon. Ezeket a kínai kormány kezdeményezte.