Halálos balesetet okoztak hat éve, most újra önvezető járművekkel foglalkozik az Uber

2024.10.04. 13:46

  • Hat év után visszatér az Uber az önvezető járművekhez.
  • 2018-ban egy tragikus baleset miatt leállították a projektet.
  • Most kiszállító robotokat fejlesztenek az Avride nevű vállalattal közösen.
  • A guruló robotok 12 órás üzemidővel tudnak kiszállítani pizzát és üdítőt.
  • Emellett az Uber visszatér az önvezető autókhoz is, de erről egyelőre kevés a részlet.

Az Uber úttörő volt az önvezető taxik fejlesztésében, aztán egy hat évvel ezelőtti baleset mindent megváltoztatott. A vállalat egy önvezető autója a sötétben elgázolt egy bicikliét toló, 49 éves nőt, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban elhunyt. Az esetet követően az Uber csatlakozott az ügy kivizsgálásához, de az önvezetéssel kapcsolatos projektjeiket és együttműködéseiket leállították.

Most azonban mégis úgy fest, hogy visszatérnek a műfajhoz, de először csak kicsiben. Ehhez az Avride nevű vállalattal kötöttek többéves stratégiai partnerséget és kifejezetten az Uber Eats üzletágra fókuszálnak. Furcsa kis hatkerekű robotokat alkalmaznak, amiket LiDAR-rendszerrel, ultrahangos szenzorokkal és kamerákkal szerelnek fel. Ezek alapján tud majd tájékozódni a robot, amit ételkiszállításra alakítottak ki. A tárolóiban elfér majd hat darab szabvány 16 hüvelykes (40,64 centis) pizzás doboz és három, másfél literes palack. Az akkumulátor elvileg 12 órát bír normál felhasználás mellett, így váltásban is simán tudnak dolgozni a robotok.

Az első teszteket a texasi Austin városában kezdik, de a robotok később eljuthatnak majd Dallasba és Jersey City-be is. Ha a robotok a várakozásoknak megfelelően működnek, a tervek szerint több százat állítana forgalomba az Uber Eats és az Avride 2025-ig. Emellett az együttműködés kiterjedne újabb robotaxik fejlesztésére is, így az Uber konkurenciát állíthatna a Waymónak és a Cruise-nak. Ezzel kapcsolatban egyébként nem árult el pontos részleteket az amerikai vállalat, az Avride viszont már tesztel önvezető Hyundai Ioniq 5-öket. Ezeket LiDAR-ral, radarokkal és rengeteg kamerával szerelik fel a biztonságos és stabil közlekedés érdekében.

Forrás: Carscoops