Eladó a NASA új robotja, de fel kell lőnöd a Holdra

2024.10.06. 07:11

  • Eladó a NASA Viper nevű holdjárója.
  • Az önjáró kutatójármű azzal a céllal született, hogy vízjég után kutasson a Hold déli-sarkánál.
  •  A vevőnek vállalnia kell, hogy befejezi a kutatójárművet, majd végrehajtja a küldetést.

Rengeteg drága és izgalmas jármű rejtőzik a világ autógyűjtőinek garázsában, de ilyenje egészen biztosan senkinek sincs: a The Economist szerint a NASA eladná legújabb, Viper névre keresztelt holdjáró robotját.

nasa-viper-moon-rover-for-sale


A jármű azzal a céllal született, hogy talajfúró berendezései és műszerei segítségével vízjég után kutasson a Hold déli-sarkánál. Csakhogy a projekt erősen kifutott az eredetileg 230 millió dolláros költségkeretből: a NASA eddig körülbelül 433 millió dollárt költött rá. Az amerikai űrvállalatnak egyszerűen nem maradt pénze befejezni és fellőni a Vipert, így az eszköz eladása mellett döntött.

Van azonban egy csavar: a vevőnek vállalnia kell, hogy befejezi a kutatójárművet, aztán az eredeti küldetésnek megfelelően fellövi a Holdra, elvégzi a kutatásokat, majd az eredményeket megosztja a NASA-val.

Szerencsére a Viper majdnem készen van: már csak a végső tesztelés és kalibráció van hátra. Úgyhogy már csak néhány tucat élvonalbeli szakemberre és egy rakétára van szükség, aztán indulhat a buli!