Yaris méretű hibriden dolgozik a Toyota

2009.03.26. 10:11

Az új Honda Insight felbukkanása óta hallani, hogy a Toyota is egy, a Priusénál alacsonyabb árfekvésű hibrid bemutatására készül, és most az is kiderült, hogy milyen lesz az új modell.

"Már dolgozunk egy hasonlóan olcsó hibriden, mint a Honda Insight. A kínálat bővítésével szeretnénk javítani a versenyképességünkön: az új modell a Yaris kategóriájához tartozik majd." - mondta a Priust tervező csapat főmérnöke, Akihiko Otsuka egy japán napilapnak nyilatkozva. Azt persze a Toyotánál sem gondolják komolyan, hogy egy kisautó egy lapon említhető az Insighttal, inkább csak afféle kommunikációs trükkről lehet szó: megpróbálják elhitetni a közönséggel, hogy a Prius komolyabb autó a Honda új hibridjénél. Ettől azonban a valóságban nem lesz jobb a helyzet, a Honda ugyanis a legtöbb piacon 15%-kal olcsóbban adja saját hibridjét, ugyanakkor az Insight és a Prius használati értéke közt nincs jelentős különbség.

Ráadásul a Honda már korábban egyértelművé tette, hogy a Jazz alapjaira is épít egy kisebb hibridet, 17 ezer dollár körüli induló áron, azaz ha a Toyota a Yaris-méretű hibriddel az Insight 20 ezer dolláros ára alá is megy, akkor sem kerül jobb helyzetbe. Az árversenyben egyelőre a Honda áll jobban, és úgy néz ki, hosszabb távon is képes lehet megtartani az előnyt, ami akár a hibrid piac éllovasává is teheti a következő néhány évben.

A Yaris-méretű Toyota hibrid bemutatására legkorábban 2011 körül kerülhet sor, de addigra elkészülhet a Jazz benzin-elektromos változata is. Így a két japán gyártó közötti verseny további éleződésére lehet számítani, ami végső soron a vásárlóknak kedvezhet leginkább, hiszen az árak további csökkenését eredményezheti.