Asinak minden mindegy - pályán is király

2002.07.01. 12:50

Mobil1 Opel Astra Classic Kupa
első nap

 
   
   

Ez a pálya természetesen e kategória versenyzői számára is más, hiszen nekik sem kellett eddig a féktávokkal megküzdeniük, a médiás versenyzők pedig, gondolhattuk, még kevesebb tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren, a versenysorozatban már eltöltött egy idény ellenére is.

De tulajdonképpen semmi gond nem történt, egy híján mind egy szálig sikeresen befejezték az első versenynapot. Az m1 képviselője, Szabó Gergő a második felfutástól visszalépett, így 21 astrás szerepelt a végső eredménylistán.

 
   
 

Brachna László még azelőtt versenyképtelenné tette magát, mielőtt egyáltalán elkezdődhettek volna a küzdelmek. Ő köztudottan két kategóriában is érdekelt, az I/1-esek szabadedzésén Porschéjával bukott, kórházba kellett szállítani megfigyelésre. A napot egyébként Jánosy Sándor uralta, Szélesi Mihállyal, Gál Szabolccsal, Bárkovics Zoltánnal, a médiás Wéber Gáborral és Pataky Tiborral, valamint Szabolcs Róberttel a nyomában. Ezen a hétvégén nem alakult ki egy olyan egyértelműen vezető ötös boly, mint a pécsi verseny alkalmával, úgy látszik, egy-egy felfutás során mindenki talált valami kedvére való szakaszt a pályán, ahol javíthatott. A Média Kupa első futamát Wéber Gábor nyerte, aki abszolútban a második (!) helyezést érte el.

Helyezés Versenyző Csapat Időeredmény
1. Jánosy Sándor J.B. Motorsport 04:33.438
2. Wéber Gábor Zengő MS 04:38.402
3. Gál Szabolcs Szélesi MSE 04:38.924

Média Kupa

Helyezés Versenyző Csapat Időeredmény
1. Wéber Gábor Zengő MS 04:38.402
2. Pataky Tibor Zengő MS 04:42.445
3. Bessenyey Zoltán Zengő MS 04:43.283

Jánosy Sándor
-Izgalmas verseny volt. A szabadedzésen arra törekedtem, hogy ne fékezzem el magam. Az időmérőre egész jól megtanultam az íveket. Az első versenyfutamon összeszedtem magamat és mentem egy jó időt, a másodikon csak arra kellett törekednem, hogy ne kövessek el hibát.

Wéber Gábor
-Sajnos én is hibáztam, lecsúsztam egy vályúba, és megütöttem az első futóművet. Ezután a ferdével kellett mennem. Gyors a pálya, de szerintem ritmustalan és futómű-gyilkos. A motorerőn múlik minden. Furcsállottam, hogy kevés a különbség, azt hittem, jobban szétesik majd a mezőny. Szokatlan a féktáv, nem kell kockáztatni. Holnap 17-et kell mennem.

Gál Szabolcs
-Az elsőt elrontottam, csak kilencedik voltam. A második versenyfutamban feltettem mindent egy lapra, bejött.

Pataky Tibor
-A nap fénypontja az a pillanat volt, amikor Kreczet meg tudtam verni. Fantasztikus a pálya, szoros versenyt vívtunk Wéber Gáborral, de sajnos nem tudtam megszorítani. Nagyon örülök a második helynek is, már érdemes volt eljönnöm. Igazán nagyon élveztem.

Bessenyey Zoltán
-Érdekes a pálya. Előbbre vártam magam. A Zengő Zoli bérelt nekem egy másik autót, amit nagyon köszönök neki, bár úgy érzem, nem annyira jó, mint az övéi. Szerintem a féktávoknál veszítünk időket, a motoroknál nincs olyan sok különbség.

Szélesi Mihály
-A pálya nagyon tetszik, végre valami újdonság. Nehéz, küzdünk vele. Gratulálok a Jánosy Sanyinak, sokat dolgozott gondolom érte, ahogy ment, le a kalappal előtte. Nem vagyok elégedett a negyedik helyemmel, szerettem volna második lenni, de ma így sikerült. Reméljük holnap jobb lesz.

Mobil1 Opel Astra Classic Kupa
második nap

 
   
   

Azt senki sem tudja, hogy szombatról vasárnapra virradó éjszaka az astrások mit műveltek, de mezőnyük már a délelőtti két időmérő edzésen is más képet mutatott, mint tegnap. Legfeltűnőbb volt, hogy Jánosy Sándor, aki a kategóriát eddig uralta, az első időmérőn az ötödik, a második időmérőn pedig a tizenkilencedik időt futotta. Helyét az első időmérőn a Média Kupában érdekelt Wéber Gábor (!) vette át 02:18.216-os idővel, a másodikon pedig Szabolcs Róbert bizonyult a legjobbnak 02:18.445-tel.

 
   
 

A második időmérőn a 326-os Závodi Sándor autóját trélerrel kellett a pályáról lehozni, így a mögötte következő négy autó új rajtlehetőséget kapott. Az első versenyfutamon Jánosy Sándor sokat javult, de 02:18.117-es ideje csak a harmadik helyre volt elég Szélesi Mihály (02:17.248) és Wéber Gábor (02:17.333) mögött.

 
   
   

A második versenyfutamot egy kis időre meg kellett szakítani, mert Jánosy Sándor besokallt, a szalagkorlátnak ütközött, és a szalagkorlát mögött tartózkodó, motorján ülő egyik néző nem tudott időben elszaladni, és a korlát megütötte. Komoly sérülés nem történt, de a nézőt kivizsgálásra kórházba szállították. A győzelemre esélyes Wéber Gábor két kerékre állította az autót, majdnem felborult, ezután kicsúszott és a futóművet kiütötte az autó alól. Így tehát még egy kicsit várnunk kell arra a történelmi pillanatra, amikor vendégversenyző nyeri a futamot. Miután az esélyesek ily módon kiestek, a második felfutást Szélesi Mihály nyerte Krecz Zsolt és Dr. Grigalek Gábor előtt.

VI. futam végeredménye

Helyezés Versenyző Csapat Időeredmény
1. Szélesi Mihály Szélesi MSE 04:35.940
2. Dr. Grigalek Gábor J.B. Motorsport 04:35.940
3. Krecz Zsolt Zengő MS 04:38.266

Média Kupa eredménye

Helyezés Versenyző Csapat Időeredmény
1. Pataky Tibor Zengő MS 04:42.017
2. Réz Gábor Zengő MS 04:47.874
3. Léderer Róbert Zengő MS 04:52.086

Szélesi Mihály
-Nagyon jó volt, nagyon nyugodtan mentem, minden attrakció és csúszkálás nélkül. A második versenyfutam inkább szerencse kérdése volt. Nem kértem új időt, elég volt az első versenyfutamban megszerzett időm.

Dr. Grigalek Gábor
-Nagyon örülök, hogy végre megcsinálták az autót. A sokadik verseny után rátaláltak a hibára és végre úgy ment, ahogy én szerettem volna. Sajnos a Jánosy Sándor bukása kicsit visszavetett. Az idegek harca volt. Azt hiszem, ez a csapat eredménye is, remélem este nagy buli lesz.

Krecz Zsolt
-Jobb volt, mint tegnap, most kipróbáltam milyen, ha alszom verseny előtt. Lett fékem. Eddig vagy túlcsúsztam, vagy befogott a fékem. Most lehetett adagolni. Nem tetszett a pálya közepe, ezért nem volt kedvem bevállalni, inkább megóvtam az autót. Akik nem így tettek, össze is csukták. Örülök, mert Jánosy nem szerzett pontot, és ha a következő versenyeken eső lesz, lesz esélyem is.

Jánosy Sándor
-Természetesen az utolsó futam utolsó kanyarjában. A kanyart túl hamar és túl gyorsan kezdtem. Az ív vége a palánkon volt. Jól vagyok, sajnos egy néző megsérült. Az autó darabokban van; agyilag még rendbe kell magam tenni, de Parádon már indulni szeretnék.

Pataky Tibor
-Örülök a győzelemnek, de Gábort nagyon sajnálom. Parádon én is tetőre tettem az autót, akkor én ücsörögtem a sarokban. Mindenki átéli ezt egyszer. Másodszorra a Média Kupa győzelem miatt biztonságit mentem. Számomra nagyon értékes ez a helyezés, mert már az összetettben is pontszerző helyen végeztem.