Ennyire lenyűgöző Porsche-gyűjteményt még tuti nem láttál

2023.10.14. 13:12

Az RM Sotheby's aukciós oldalon tűnt fel az utóbbi idők legmenőbb gyűjteménye: a kizárólag Porschékról szóló kollekció egyszerűen döbbenetes. De nem csak könnyfakasztóan csodalátos autóktól roskadoznak az RM szerverei, hiszen a gyűjtemény része rengeteg kisebb-nagyobb relikvia is, ami a Porschéhoz kötődik. Az 556 tételt végignézni se egyszerű, viszont egész biztosan érdemes.

Az aukciós oldalakon olykor felbukkannak igazi különlegességek, amik egyesével is igen érdekesek. Hatalmas méretű, nagy műgonddal összeválogatott gyűjtemények jóval ritkábban tűnnek fel, de amikor igen, van, hogy letesszük az állunkat. Ez a kollekció azonban teljesen új szint: csak Porschék és porschés tárgyak vannak benne, összesen 556 darab.

Az RM Sotheby's The White Collection néven említi a gyűjteményt, aminek az az oka, hogy szinte csak fehér Porschékat találunk benne. Összesen 56 darab sportautót számlál a teljes kollekció, ami olyan érdekes járművekkel egészül ki, mint például a két Porsche traktor.

A tételek között olyan elképesztő darabok is vannak, mint például a Porsche 918 Weissach Spyder, aminek az ára is legalább olyan durvának ígérkezik, mint amilyen maga a 918-as: a 887 lóerős hibrid szupersportautóért 2,5 és 3 millió dollár, azaz 930 millió és 1,1 milliárd forint közötti összeget várnak.

Az egész gyűjtemény rogyásig van hihetetlen és pofátlanul drága ritkaságokkal: ott van az 1993-as 911 Carrera RSR 3.8, vagy az 1997-es 911 GT2. Előbbi a 964-es, utóbbi a 993-as generáció tagja, és természetesen mindkettő fehér színű. Az azonban talán még így is meglepő, hogy bár ezek nem is olyan régi darabok, mindkét autóért legalább 2 millió dollárt, vagyis 740 millió forintot várnak. Ez a becsült ár alja, és természetesen darabonként értendő.

De akad még 1973-as 911 Carrera RS is, amiből Touring és Lightweight is akad a kínálatban: a konnyített verzióért közel 2 millió dollárt - 740 millió forintot -, míg az utcai közlekedésre optimalizált Touringért nagyjából 1 millió dollárt - 370 millió forintot - várnak.

Ott van még az 1994-es 911 Turbo S X85 Flat-Nose, ami 964 Turbo egy furcsa, lapos orrú változata a 928-ashoz hasonlóan kibillenő fényszórókkal. 2010-es 911 Sport Classic-ot se látunk minden nap az utcán, ahogy a 996-os generáció GT2-es változataiban se járunk térdig az utcákon. Ebben a gyűjteményben mind van, és még rengeteg más is, szinte felsorolni is nehéz lenne az összes darabot.

Gyönyörködni nem nehéz ezekben a hihetetlen autókban, megvenni őket azonban nem lesz egyszerű: az első 40 tétel közül a legolcsóbbért is legalább 250 ezer dollárt, vagyis közel 100 millió forintot kell majd leszurkolni a becslések szerint. Az RM oldalán összesen 14 oldalon terülnek el a Porschék, és a hozzájuk kapcsolódó relikviák, minden oldalra 40 fér.

A fergeteges autókon túl vannak eredeti csomagolású alkatrészek, kerékpárok, szép prospektusok és plakátok is. Sőt, temérdek táska, órák, bukósisakok és kisautók is kalapács alá kerülnek. Az egyik legaranyosabb tétel az eredeti Porsche szánkó, amilyet már korábban is kínáltak árverésre, csak más színben.

Az 556 tételes gyűjteményt idén december elsején és másodikán árverezik el. Mindenre egyesével lehet majd licitálni, így a szinte végtelennek tűnő mennyiség miatt még gyilkos tempójú két napnak néznek elébe az érdeklődők és a szervezők is. Érdemes végignyálazni az RM Sotheby's oldalán a tételeket, de nem árt vigyázni, hiszen könnyen elrepül vele pár óra, és akkor még mindig messze lesz a vége.

Forrás: RM Sotheby's