Minden gyerekülés biztonságos?

ADAC gyerekülésteszt – 2020.

2020.06.17. 06:06

Gyermekét minden szülő szeretné a lehető legnagyobb biztonságban tudni. Ez utazás közben is igaz, márpedig ebben nemcsak az autó típusának van szerepe, hanem a gyermekbiztonsági rendszernek is. Nem mindegy, melyikre bízzuk szemünk fényét, a tesztek segítenek a döntésben.

Gyerekülés – minek az?

Erre alapvetően két választ adhatunk. Gyakorlatias megközelítéssel azt mondhatjuk, azért kell, hogy gyermekünk tényleg nagyobb biztonságban utazhasson az autóban. Nem jó megoldás az, hogy anyuka vagy apuka egyszerűen csak az ölében tartja a gyereket. Egy esetleges baleset – vagy akár egy szimpla vészfékezés – esetén olyan erőhatások érhetik, amelyek könnyen sérülést okozhatnak. Szintén nem jó ötlet egyszerűen az autó saját biztonsági övével bekötni a kicsiket, mert azok nem megfelelő helyen futnak, nagyobb bajt okozhatnak, mint amennyi hasznot jelentenek. Ezzel szemben a gyerekülés valódi védelmet nyújt, hiszen kifejezetten az adott korosztály testfelépítéséhez tervezték.

A másik megközelítés a jogi: azért kell használni a gyermekbiztonsági rendszereket, mert kötelezőek. Ez innentől nem érvek és ellenérvek kérdése, hanem kötelesség. Így van ez a világ számos országában, köztük Magyarországon is. Fő szabály szerint minden gépkocsiban, sőt a mopedautókban is csak így utazhatnak a 150 centiméternél alacsonyabb gyermekek. Vannak kivételek, ezeket a vonatkozó jogszabály tartalmazza. Gyermekbiztonsági rendszer alatt egyébként a babahordozókat, gyereküléseket és ülésmagasítókat kell érteni.

Miről szólnak a tesztek?

Gyerekülésből rengeteg van a piacon, a gagyitól kezdve a legbiztonságosabbakig. Teljesen átfogó, minden elérhető típust felvonultató tesztet nagyjából lehetetlen lenne készíteni, de a német autóklub, vagyis az ADAC szakemberei igyekeznek minden évben elég nagy merítéssel dolgozni. Idén összesen 26 terméket próbáltak ki. Egyfajta előválogatás után mindig azokat szedik össze, amelyeknek ezt a piaci jelenléte indokolja, és az újdonságokra is nagy hangsúlyt fektetnek. A kiszemelt üléseket névtelen módon vásárolják meg a kiskereskedelemben, hogy elkerüljék a manipulált eredményeket.

A tesztautó is időről időre változik, a korábbi Opel Astra és Volkswagen Golf helyett most az aktuális, hatodik generációs VW Polóba szerelték be a gyereküléseket. A frontális ütközést 64 kilométer per órás sebességgel, az oldalütközést 50 km/h-val végzik. Vizsgálják az öveket, a méretbeli sajátosságokat, a gyerekülés stabilitását, a fej védelmét. A biztonságon kívül szempont a használhatóság, ebbe a körbe tartozik a be- és kiszerelés, a használati útmutató részletessége, a tisztíthatóság. Lényeges továbbá az ergonómia (helykínálat az ülésben, üléspozíció, kényelem, felhasznált anyagok), valamint a káros anyagok jelenléte. Hogy mennyire nem luxuscikk egy gyerekülés az autóban, arról néhány tragikus magyarországi esetet felidézve írtunk a közelmúltban. 

Ahogy eddig is minden évben, úgy ezúttal is elmondható, hogy az ADAC tesztje jóval szigorúbb, mint a vonatkozó európai uniós előírások.

Jöjjenek az eredmények

Nagyon lényeges szempont a gyerekülések kiválasztásánál, hogy passzoljon gyermekünk testmagasságához. Vannak ugyanis olyan ülések, amelyek csak szűkebb keretek között használhatók, de vannak olyanok is, amelyek egészen a kötelezettséget meghatározó 150 centiméteres magasság eléréséig kiszolgálnak. A teszteredményeket is ezeknek a kategóriáknak a szétválasztásával adták közre. A német osztályozási rendszerben az alacsonyabb érték a jobb.

Az egyéves kor alatt használható termékeknél 40-75 centiméteres intervallumot adnak meg. Ez összhangban van az egészségügyi tanulmányokkal, amelyek szerint egy egészséges, érett csecsemő testhossza átlagosan 47,5 és 53,75 centiméter között van, egyéves korára viszont eléri a 75 centit.

Mit ér idehaza a német teszt?

Az ADAC tesztjében szereplő gyerekülések döntő többsége Magyarországon is kapható. Az alábbi táblázatokban már a hazai árak szerepelnek, igaz, tájékoztató jelleggel, hiszen nagy a szórás. Van ugyanakkor néhány olyan termék, amelyet hazánkban nem forgalmaznak.

Lényeges még, hogy egyes gyerekülések bázistalppal, míg mások anélkül, esetleg mindkét változatban szerepelnek a listában. A bázistalp sok esetben majdnem ugyanannyiba kerül, mint maga az ülés.

Ebben a kategóriában minden tesztelt termék jó minősítést kapott. A talán legfontosabbnak mondható szempont, a biztonság tekintetében mindegyik kiváló lett, különbséget leginkább a káros anyagok jelenléte alapján lehetett tenni. Végül a Maxi-Cosi Coral + FamilyFix3 bizonyult a legjobbnak, de tényleg csak néhány tized pontos eltérés volt a négy versenyző között, a Joie i-Snug is teljesen biztonságos.

tablazat 01

A másfél éves korig, vagyis általában 40-85 centiméteres intervallumban használható ülések már egy picivel hosszabb távra jelentenek megoldást a családoknak. Itt sem volt olyan termék, amely számottevően lemaradt volna a többiektől, jól látszik, hogy a táblázatban szintén minden sor végén zöld a pontszám. Viszont a Silver Cross Dream + Dream i-Size Base fölfelé lógott ki a sorból: 1,5-ös osztályzatával ez lett az idei ADAC-teszt egyetlen kiválóra minősített ülése.

tablazat 02

A négyéves korig használható gyermekbiztonsági rendszerek esetében 40-105 centiméter a határ, de van olyan termék, ahol testsúlyt adtak meg: 18 kilogrammot. Itt mindhárom ülés egyformán 2,4-es osztályzatot kapott, vagyis jó eredménnyel vizsgáztak. Ha mégis különbséget kellene tenni, akkor a Besafe iZi Twist B kívánkozik a sor elejére, hiszen annál találjuk a legjobb értéket a biztonság oszlopban.

tablazat 03

Mindössze egy terméket vizsgáltak a hétéves korig ajánlott ülések közül. Ez egyébként is egy viszonylag kevés szereplős szegmens, tavaly sem volt több versenyző. A Maxi-Cosi Beryl nevet viselő gyerekülés ugyanakkor csak közepes osztályzatot kapott. Magára a biztonságra is csak közepes járt neki, a kezelhetőség terén még rosszabbul vizsgázott.

tablazat 04

Egytől négyéves korig, vagyis 61-105 centiméterig használható ülésből kettő szerepelt a teszten. Fontos, hogy ezek már nem megfelelőek a legkisebbek, vagyis az egyéves kor alattiak számára. A Besafe iZi Twist megelőzte az Inglesina termékét – utóbbi közepest kapott.

tablazat 05

A következő kategória egy igazán hosszú távú megoldás, hiszen egytől tizenkét éves korig, 9-36 kilogramm között lehet beleültetni a gyerekeket. Vagyis nagyjából két üléssel tudjuk végigcsinálni azt az időszakot, amíg kötelező ilyesmit használnunk. Itt azért már nagyobb volt a szórás eredmények tekintetében. A CBX Xelo és a Cybex Pallas B-Fix egyaránt jónak bizonyult, a sor végén pedig az Osann Flux Plus kullog, amely csak elégségest kapott. Érdekesség, hogy ugyanennek az ülésnek az isofixes változata sokkal jobban szerepelt, összességében közepest ért el.

tablazat 06

A négytől tizenkét éves korig, vagyis nagyjából 100-150 centiméteres magasság, vagy 15-36 kilogrammos testsúly között használható ülések többsége jó osztályzatot kapott, egymáshoz képest is csupán néhány tizedes eltéréseket mutatnak. Közepesre kettő vizsgázott: a Chicco Fold & Go i-Size-nak a kezelhetőség volt a gyenge pontja, míg a Mifold Hifold Fit and Fold Booster a biztonság és a káros anyagok terén vérzett el. Bukás itt sem volt.

tablazat 07

És akkor melyiket válasszam?

A fenti eredmények jók iránymutatónak, de nem dönthetnek helyettünk. Mindenkinek a saját pénztárcájához mérten kell választania, de az idei teszt alapján jó hír, hogy a nagy gyártók legtöbb terméke nyugodt szívvel megvehető. Érdemes továbbá súlyozva nézni a táblázatokat: ha kompromisszumot kell kötnünk, akkor érdemes inkább a biztonsághoz ragaszkodni, mintsem a könnyű kezelhetőséghez.

Ha sikerült választani, mindenképpen javasolt az autónkba is bepróbálni a kiszemelt ülést, hogy kiderüljön, mennyire könnyen tudjuk beszerelni, és elfér-e rendesen. Utóbbi szempont különösen akkor lehet érdekes, ha egyszerre több gyermekbiztonsági rendszert is használnunk kell, mert több gyerek is van a családban. Szintén említést – és ellenőrzést – érdemel az isofix megléte vagy hiánya.

A német teszt külön kitér az autómegosztásra is – ugye nálunk is van már több ilyen szolgáltatás. Aki nem rendelkezik saját autóval, és rendszeresen igénybe veszi a carsharinget, jól járhat az összecsukható termékekkel. A mostani mezőnyből ezt a Chicco Fold & Go és a Mifold Hifold Fit tudja, de mindkettő csak közepes osztályzatot kapott.

És ha már gyerekülés: nem biztonsági, inkább praktikussági kérdés, hogy miben fér el egymás mellett három. Volt erről több tesztünk sok-sok autóval a múltban. Ez itt 2011-ben, ez 2015-ben, ez pedig tavaly készült.