Szedánként is penge a Fulvia

Erőmérő: Lancia Fulvia Berlina GT - 1968

2021.11.26. 06:06

Ha ismert Lanciákat kell felsorolni, a Fulvia neve biztosan elhangzik. Lehet talán nem elsőként, de mindenkinek van egy-két pozitív gondolata akár a szépségéről, akár a rali győzelmekről. Bezzeg a szedán változatról sokan azt se tudják: létezik!

Öröm látni, hogy öreg autóval is jelentkeztek az Erőmérőbe. Hiszen ilyen motort ma már nem gyártanak: V4-es, de közben kicsit soros is, szóval VR4! A hengersorokon kívül a hengerfej és a szelepfedél is közös. Több ilyet gyártott a Lancia, mérésre 1231 cm3-es példány érkezett 818.130 motorkóddal. Eredeti állapotában, nagyon kevés kilométerrel, két dupla torkú, fekvő Solex karburátorral. A hangja meggyőző, az állapota szépen megmaradt, de a féltő szeretet miatt óvatosan futottunk neki a mérésnek. Ám az olasz technika nem vallott szégyent. 

Érdekes, hogy legalább 3 hengerszöggel készültek ezek a kis motorok. Kicsi, mert Fulviákban 1091 köbcentivel, korábbi modellekben pedig 903 cm3-al is gyártották. A hengerszögekben nincs ugyan nagy eltérés, de 13 és 11 fok között több változás is volt. A legnagyobb pedig a Coupé Rallye HF 1584 cm3-es motorja, 130 lóerővel!

A limuzin építési elve is jövőbemutató, hiszen a fronthajtás gyerekcipőben járt még akkoriban de ennek köszönhetően szokatlanul nagy helykínálata ebben a méretosztályban. És tele van érdekes megoldásokkal, amelyekből a videóban néhányat be is mutatunk.

Nyomjatok egy lájkot ha tetszett, jelentkezzetek autótokkal a jelentkezési űrlap kitöltésével, lájkoljátok a Totalcar.hu-t a Facebookon, kövessétek be Youtube-csatornánkat!

Korábbi epizódok:

Amikor jót akartak, nem olcsót
A veterán korhoz közeledve, 242 ezer kilométerrel is tud meglepetést okozni a bokszer Alfa!
Ebbe tényleg mindent beleraktak!
Benzinmotor, kompresszor, turbó, villany, hét ülés, összkerék, zöld rendszám - és azért becsúszik egy 5,6-os 0-100 is...

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.