Nagy motor, nagy test, nagy élvezet

Erőmérő: Buick Riviera - 1968

2022.01.14. 06:06

Ha 1968-ból kellene autót választanom, nem ez lenne az első. De lehet, hogy csak nem ismerjük kellően, ezért szavaznánk másra? A Riviera nem izomautó, mégis 7046 cm3 viszi előre, ami azt hiszem már elég lesz.

Rémlenek ezek a nevek: Skylark, LeSabre, Wildcat, Regal és persze Riviera? Talán a legismertebb autók a ma már csak egyes piacokon létező Buicktól. Most egy Riviera jutott el hozzánk 1968-ból. Még az első olajárrobbanás előtt vagyunk, a hordónkénti ár fixen 3 dollár volt. Ma egy kicsit több: $85 a napi árfolyam. Tehát volt olcsó nafta bőven, jöhetett a nagy motor nagy fogyasztással. Muscle carok születtek és a luxusautókban is V8 volt, 5 liter fölött.

Ebben az évben jelent meg a Buick Riviera új motorjával ami már 430 köbhüvelykes volt – ez 7046 cm3. Érezzük? A hűtőfolyadék hőmérője sajnos nem megy feljebb soha, de infrás méréssel megállapítottuk, hogy meleg a motor és indulhat a teljesítménymérés. A három fokozatból nem volt nehéz kiválasztani a legfelsőt. Gyorsítottunk és vártuk az eredményt, majd moshattuk a ruháinkat. De megérte!

881 cm3 egy henger és ebből van 8. Persze OHV a vezérlés, négytorkú a karburátor, egy Quadrajet. A torkok összkeresztmetszete 95 milliméteres pillangószelepnek felel meg. Ezzel együtt a motor csak 272 kg-ot nyomott ami nem vészes, de azért heavy metal. A Riviera egy „Personal Luxury Coupé”, ami nagyjából Amerika válasza a szép európai GT kupékra. Tehát a beltér is korabeli luxus, automata váltó, elektromos ablakok, szervó, klíma, sőt még az első pad is elektromosan csúszik előre-hátra. Más, mint amit megszoktunk, de ugyanúgy különleges.

Nyomjatok egy lájkot ha tetszett, jelentkezzetek autótokkal a jelentkezési űrlap kitöltésével, lájkoljátok a Totalcar.hu-t a Facebookon, kövessétek be Youtube-csatornánkat!

Korábbi méréseink:

Több száz lóerős koreai premier – sperrel!
Van előnye, ha villamossági tapasztalatok birtokában áll neki valaki elektromos autót építeni. Még akkor is, ha ez más iparágból gyűlt össze.
Volt MG, nincs MG, van MG
Az autó is érdekes, hát még a motorja! Amikor ebből a Lotus igazán erős motort akart építeni, a saját útján indult el. Minden másra ott a Rover VVC.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.