Parkolásnál elírtam a rendszámot, megbüntettek, hogyan tovább?

2024.08.31. 13:56

Tisztelt Cím!

Röviden a történet: Furgonnal reggel megérkezünk ügyfélhez, belváros, Dob utca. Indítom a parkolást sms-sel, majd én megyek tovább a másik vidéki címre a másik autóval, kollégát ott hagyom vele. A parkolás 11 órakor lejárt. Kolléga, a helyi dohányboltban 2x tudott váltani, utána már nem váltottak pénzt neki. (egyszerűen nyeli az aprót, más pciója pedig neki nem volt) Ez után megkérte az ügyfelet, hogy indítson ő parkolást, mert nem tudja megoldani. Viszont rossz rendszámot adott le. GTZ048 helyett, GTZ409-t. így nap végén mikuláscsomag az autón. Kérelmemben kértem, h tekintsenek el a bírságtól, hiszen a fent leírt összes parkolás díjról van bizonylat. (az én smsem, a 2 parkolójegy, illetve az ügyfél telefonjáról is).

Ügyfélszolgálat szerint, nem lehet élni méltányosággal az esetemben.

"Tekintettel arra, hogy ügyfélszolgálatunk nem gyakorolhat egyedi méltányosságot, ezért panaszát nem áll módunkban elfogadni, pótdíjfizetési kötelezettségét továbbra is fenntartjuk."

Plusz még beleírtak 600 ft várakozási díjat is.

Mit tudok tenni? Egyrészt több ezer forintot kifizettem aznap parkolásra, mégis megbüntettek. Ezt a pénzt vissza lehet kérni? Közel feleződne a bírság! (inkább elvi kérdés, mert zavar, hogy duplán fizetek a semmiért) Hol tudok méltányosságot kérni, ha az ügyfélszolgálat szerint ők erre nem jogosultak? Jogszabály írja elő eme jogosultságot? vagy egész egszerűen kapzsi a kerület?

Köszönöm

Kedves Gábor,

A technika az ember életét kellene hogy könnyítse, az Önhöz hasonló eset is azonban inkább azt az oldalt erősíti, hogy csak bosszúságot és fáradozást okoz.

Az önkormányzat képviseletében eljáró parkolótársaság rendeleti felhatalmazás alapján jogosult ellenőrizni a parkolás szabályosságát, annak megszegése esetén pedig pótdíjat kiszabni. A parkolási részletszabályok – különös tekintettel a mobiltelefonról indított parkolásra – helyenként változhatnak, így az is, hogy méltányosságnak adnak-e helyt és ha igen, milyen esetekben.

Mindenképpen javasoljuk megnézni az adott kerület parkolási (várakozási) rendeletét, mert tapasztalatunk alapján több önkormányzat is ad mentesítést bizonyos karakterszámú tévesztésig a pótdíjfizetés alól. A helyi rendeletből megtudható, hogy az ügyfélszolgálat alappal hivatkozik-e arra, hogy panasz ügyekben ők nem adhatnak egyedi méltányosságot. Sajnos ha a jogszabály erre nem ad teret, akkor jogosan hozzák fel ezt az érvet az Ön ügyében.

Végezetül kiemeljük, hogy a mobilparkolási jogvitáknál több esetben célt érnek az ismételt reklamációk, és visszatérítést – vagy legalább részleges elengedést – kap a járművezető a kitartó folyamat eredményeképp. Az ezt elősegítő érv annak hangsúlyozása, hogy nem állt szándékában elcsalni a várakozási díj megfizetését, várakozása során pedig a napszakban korábban is váltott ki érvényes parkolójegyeket.

Üdvözlettel: D.A.S. www.das.hu

Az Autójogász nem bíróság, a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért abban az esetben, ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.

A címlapkép illusztráció.