Hegytetőn lakom, a havas, saras utat nem tisztítják. Milyen gumit vegyek télre?

2024.10.08. 11:44

Kedves Gumidoktor,

Tanácsot szeretnék kérni, kicsit elvesztem a keresgélésben…

Adott egy Toyota Hilux 2.8D 2.5T platós tehergépjármű, erre keresek téligumit. De a helyzet nem ilyen egyszerű (vagy csak én érzem úgy, hogy nem az), mert hegy tetején lakunk, ahol van hó (tavaly 30 cm hó volt, 2 hétig csak gyalog lehetett kimenni) és sár is előfordul, az utat nem tisztítják, egy földútról kell emelkedőn kimenni az aszfaltos útra, ha megyünk valahova.

Azt gondoltam, veszek egy szett A/T gumit 3pmsf jelöléssel, hóra jó lehetne, de ezek négy évszakosak, jégre/ónos utakra állítólag nem annyira jók és sajnos február-màrcius környékén a jégpáncél sem ritka. Egy “sima” téligumi meg beragad a hóba…

A kocsit családdal is használjuk (gyerek most megy bölcsibe), szóval a biztonság fontos szempont. Ön szerint mi lenne a megfelelő választás? A “best 4x4 all terrain winter snow tyre” Google keresés és olvasgatás után ezeket az ajánlásokat találtam:

BFGoodrich All Terrain T/A KO2

Goodyear Wrangler Duratrac

BRIDGESTONE BLIZZAK DM-V3

Michelin X-Ice Snow SUV

Gumi méret 265/65R18

Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel, Dani

Kedves Dani!

Nem egyszerű feladvány, főleg ebben a méretben! A Michelin és Bridgestone említett mintázatait én nem javasolnám a leírt körülményekre. Talán a DuraTrack lenne legalkalmasabb a célra, de nekem egy ismerősöm hasonló felhasználási körülmények között a Cooper WeatherMaster WSC mellett kötött ki.

Ez és a GY is gazdagon lamellázott, téli mintázat, de mégis elég nyitott a havas, saras-latyakos körülmények leküzdésére. Ráadásul igen mély profilmélységgel bír, főleg a Cooper. Ezektől jobb ötletem nekem sincs, vagy kerékméretet kell váltani ballonosabb, kisebb peremátmérőre...

Üdv, Gumidoki