Fanni fél a meghúzástól, ezért inkább használt autót venne

2024.08.29. 16:03

Balló Marci vagyok, autókereskedő, a KRAFT Autó tulajdonosa. Sok ezer autót adtam már el, vagy vettem meg, és a saját, személyes benyomásaim, tapasztalataim alapján alkotok véleményt. Amit mondok nem szentírás, egy autó minősége elsősorban a gazdáján múlik, de megpróbálok segíteni.

Kedves Marci!

Használt autót szeretnénk vásárolni, de mivel ez lenne az első autónk, ezért a legnagyobb problémánk, hogy talán mi sem tudjuk pontosan mit akarunk. Egy totyogós gyermekünk van. Egyelőre inkább utazó autó lenne, átlagosan havonta egyszer kb. 100 km-re lévő családot meglátogatni. Lehet, hogy városban is többet használnánk ha lenne, de egyelőre nincs rá égető szükség. Mostanában utaztunk több különböző autóval és eddig arra jutottunk, hogyha létezne egy Suzuki Wagon R+, amivel rendesen lehet előzni illetve nem változik át kisrepülővé 100 km/h-nál, akkor tuti azt választanánk.

Leginkább az tetszik benne, hogy magasabb, jól ki lehet látni, belül is tágas, nincs az az érzése az embernek, hogy egy gördeszkára rakott konzervdobozba ül be... Szóval a kérdésem az lenne, milyen autó az ami ehhez a "fantázia" Wagon R-hez legközelebb áll (és nem dízel)? Egyszer már szemeztünk 2016 környéki Vitarákkal de aztán elbizonytalanodtunk, hogy kell-e ekkora autó nekünk, illetve az árkategória is más mint amiben eredetileg mi gondolkodtunk.

Egyáltalán milyen árkategóriában érdemes nézelődni? Alapvetően egy újat is megengedhetnénk magunknak, de egyrészt mostanában nem úgy tűnik, hogy tartaná az értékét egy új autó, másrészt mindketten úgy érezzük, hogy egy új autónál több a stressz mert az ember (érthető módon) nagyon szeretne rá vigyázni. Plusz én még csak ezután fogom megszerezni a jogsit és nyilván mindig fájó meghúzni egy autót, de talán könnyebben túl teszi magát az ember rajta ha nem egy vadiújról van szó...

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdv: Fanni

Helló Fanni,

Az igazság valahol az új autó és a 2010-es gyártású használtak között lesz, hiszen azok még nem túl régiek, sok szempontból már-már modernnek számítanak. Én a helyetekben simán vennék egy Nissan Cube-ot, amit itthon nem sokan ismernek, mert egy kicsit megosztó a forma, de én, és az autós társadalom kreténebbik fele is egyaránt rajong érte. A technika megbízható, lehet vele előzgetni is, ráadásul sokkal stabilabb futású és minden tekintetben jobb autó, mint a WagonR - amire a kerekeken guruló hűtőláda forma okán ha hunyorítva is, de hasonlít.

DSC07204

Vagy egy Nissan Note-ot, de csak a 2014-ig gyártott kivitelt, mert az utána következő már sajnos sokkal hitványabb minőségű autó lett. Válasszátok az egyhatos motorral, valami jó felszereltséggel. A Honda Jazz még szintén képbe kerülhet esetleg, csakhogy annak se teljesítménye, se felszereltsége, cserébe az ára viszont az egekben trónol már évek óta. Én nem szeretem a Jazz-t, szerintem túl lett lihegve, bár az kétségtelen, hogy megbízható.

Ha mégsem jön be a Cube vagy a Note, akkor nézzetek egy hibrid Toyota Aurist, ami sosem lesz a legolcsóbb választások egyike, de legalább tartani fogja az árát a vásárlást követő években is. A hibrid Toyotákkal nincs gond, kellően tágasak is (pláne a kombi), biztonságosak, ráadásul kedvező a fogyasztásuk és a fenntartási költségeik is elég barátiak. Arról nem beszélve, hogy a hibrid egyben automata is, amit friss jogsival sokkal könnyebb lesz majd vezetned (a manuális váltóra ma már egyre feleslegesebb edzeni).

A Vitarák sem rosszak, de nem tartanék csak azért egy újabb SUV-t a városban, hogy hetente egyszer elmenjek vele száz kilométerre.

Üdv:

Marci

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.