Háromfázisú töltő üzemel-e egy fázisról?

2024.08.10. 17:06

T. Villanypásztor!

3x16A 11kw töltőt csatlakoztathatok-e 230V 1 fázisra ipari alj-dugvilla segítségével? A töltő adattábláján csak a 400V van kipipálva. 

Köszönöm : Simon István

Kedves Uram,

Nem teljesen egyértelmű a kérdése számomra. Három értelmezést is tudok mondani:

1. Az összes háromfázisú töltőpont valójában egy fázisról működik, így ha (még) nincsen 3 fázis kiépítve, akkor is fel lehet őket szerelni és használni is lehet, mint egyfázisú töltőpontot. Sem az autót, sem a töltőpontot nem zavarja, hogy a másik kettő (L2 és L3) fázison nincsen feszültség. A lényeg csak annyi, hogy az L1 fázisnak kitüntetett a helye a Type-2 töltési rendszerben, tehát az egyetlen fázist mindenképpen arra kell kötni.

2. A fentiek miatt nagyon sok hordozható töltőkábel úgy van kialakítva, hogy különféle adaptereket lehet kapni hozzá, pl. Schuko dugó (= normál, mezei konnektor) 1x13A-re; 16A-es és 32A-es kék CEE (ipari) csatlakozó egy fázisra; 16A-es és 32A-es piros CEE (ipari) csatlakozó három fázisra. Amennyiben a töltőkábel háromfázisú, azaz a Type-2 csatlakozóban mind az öt vastag érintkezőben van réz érintkező hüvely, akkor adaptertől függően egy- vagy háromfázisú töltőkábelként funkcionál. Utóbbinak ugye csak akkor van értelme, ha az autóban is háromfázisú a fedélzeti töltő, mert különben hiába csatlakoztatjuk háromfázisú dugaljba, akkor is csak egy fázist használ. Ugyanez van akkor is, ha olcsóbb töltőkábelt veszünk egyfázisú kivitelben, ahol a Type-2 csatlakozóban csak a középső sorban lévő 3 réz hüvely látható; ez esetben a piros CEE csatlakozók ellenére is csak egy fázissal tudunk tölteni. Ennek csak annyi értelme van, hogy sokkal gyakoribb a piros CEE csatlakozó, mint az egyfázisú, kék CEE verziója.

3. Az viszont semmiképpen sem működik, hogy az háromfázisú töltőpont L1-L2-L3 kapcsait közösíti, és arról próbál meg tölteni. Jobb esetben az autó fedélzeti töltője azonnal letilt töltőpont hibával, vagy csak egy fázisról enged tölteni továbbra is, rosszabbik esetben kigyullad a kábelezés. Erről nemrég írtam egy részletes választ. Abból majd megérti, miért nem működik ez az egyszerű trükk - de a bonyolult és hosszú válaszom miatt itt nem ismételném meg.

Tisztelettel: VillanyPásztor