Hogy mondják koreaiul: Golf?

2009.10.09. 06:37

Na, ezen igazodjon ki az ember. Ezernégyes alapmotor, raklapnyi extra és plusz csomag, 4 839 000 forintos árcédula. Jó ez ennyiért vagy sem? Kipróbáltam, leírtam a véleményem, ez itt az.

hirdetés
Dension

Mindenféle előítélettől mentesen álltam hozzá, ezidáig abszolút semmit sem jelentett nekem a Cee'd – egy autó volt a sok közül, szürke folt a forgalomban. Most, hogy beleültem, az első dolgom volt csekkolni az árlistát. Innentől nagyon jó ár-érték arányú átlagautónak tartom. Ez a tény finom ködként lengi be a Cee'd-et, a felhasználó ezen keresztül lát minden mást.

Nyegleó a Mekiben fogyaszt

Nyár óta nálunk vendégeskedik két Easytrack nyomkövető, azóta is próbálgatjuk. Egyébként azért van kettő, mert más mintavételre vannak beállítva, az egyik 400 ezredmásodpercenként, a másik 1,5 másodpercenként jegyzi a jármű pozícióját. Nyegleó, a Cee'd fogyasztós tesztkörére magával vitte mindkettőt, így aki akarja, megnézheti az Easytrack honlapján (easytrack.hu), hogy merre is járt. Sőt, azt is, hogy mennyivel ment. Igazából lebukott, mert beugrott a Mekibe. Ezért, ha a jövőben precíz fogyasztásmérést akarunk, kénytelen lesz mindig enni ott valamit.

A felhasználói felületen a Google Maps térképe jelenik meg, de a műholdképet is nézegethetjük. A két nyomkövető között a jobb oldali hasábon lehet váltani, mindig ez az első lépés. Ha a két útvonalat összehasonlítjuk, jól látszik, hogy mennyivel finomabb a 400 ms-os beállítás. Az oldal alán lévő időegyenesen visszajátszható az egész út, vagy annak egy szakasza, a megfelelő időközbe húzva a csúszkákat. A felső sávban közben látszanak a legfontosabb menetadatok, a lejátszás sebessége pedig gyorsítható.

Kerek tizenkét és fél méter kellett, hogy megszokjam az 1.4-es Kiát. Ebben sokat segített, hogy nem az a tárgy, ami miatt éjszaka is kinézünk az ablakon: ni, milyen gyönyörűség! A formája mint a rossz prímás játéka: hibátlanul játssza a Megjöttek a fiúk-at, csak nem tesz bele cifrát. Hát ebben sincs. Gyorsan tegyem hozzá: a vásárlók nem is hiányolják.

Az aktuális módinak megfelelően próbáltak durvább arcot adni a portékának, elrontani nem rontották, de így olyan lett, mint egy picit pöffeszkedő, hátrafésült hajú Ákombákom, akitől Halász Jutka épp visszavette a nagykabátját. Megnőtt az arca, bántó vonal, él vagy hülyén elhelyezett fény-árnyék vonal azonban nincs rajta. A semmilyen szinonimájaként bátran be lehet sorolni az Auris-Golf-i30-halmazba.

Egyet illik tudatosítania minden forma- és technológiabuzinak: ez az autó kizárólag a felhasználó járműve. Semmi autóbuzulás, lóerő-fitogtatás, nyomulás és kulcspörgetés, netán otthoni buhera. Meglett, nyugodt sofőröknek, óvatos anyukáknak való, külseje, beltere, egész karaktere ezt sugározza. És igaza van. Használni kell, szervizbe vinni, amikor eljött az ideje és örülni a hét év garanciának. A nagy példakép, a Volkswagen Golf is alapjaiban ilyen, az már csak az ő külön balsorsa, hogy státusszimbólummá lett. Provokatív mondat következik, kapjon a szívéhez: a Cee'd az igazi Golf.

Na, ha túléltük a megrázkódtatást, menjünk is valamerre. Kezdésnek felsorolnám tesztautónk EX-felszereltségen (3 999 999 Ft) túli extráit: kis bőr csomag, csomagtér alatti tároló (+50e Ft), kényelem-csomag (térképolvasó-lámpa, szemüvegtartó, ködfényszóró, +2 hangszóró és fűtött tükrök +70e Ft), öko-bizbaszok garmadája (ISG start-stop rendszer, váltásjelző nyilacskák és persze energiatakarékos abroncsok +100e Ft), dizájnpakk (felnik, indexes, behajtható tükrök, sötét oldalablakok +150e Ft), ESP-BAS-TCS-HAC-VSM (úristen, ebbe bele lehet ám hülyülni, THC – naná: Traffic Hold Control – meg sehol) +170e Ft.

Fuh, nagyjából azért kitűnik, hogy nagyon ki van számítva minden egyes felszereltségi szint ára. Az EX, azaz a középső tűnik optimálisnak, jó ez így – van klíma is, légszák is meg USB-csatlakozó (nálam piros pont) ráadásul jó helyen, a középkonzol alján, két 12 voltos csatlakozó között. Ésszel, gyerekek, ésszel, ez érződik odabent. Persze a beltér nem olyan nóbl és elegánsan letisztult, mint egy Volkswagené, nem olyan futurisztikusan Star-Trek, mint a Civicé. Valahol a kettő, az üllő és a csillagromboló, között helyezkedik el. A kulcsszó ismét a között.

Nem mind arany, ami fénylik, régóta tudjuk. De amit a szem nem lát, a szívnek sem fáj. Ilyen filozófiát követve készült a Cee'd bele. Nagyon olcsó, rideg műanyagot találunk ugyan – mondjuk a középkonzol alja, az alsó ajtókat borító panel vagy a kesztyűtartó fedele is ebből készült (na jó, a hátsó pohártartót csak azért nem bántom, mert másban nincs is) – de semmi több, ennyi. Hogy a fenébe csinálták? Ráadásul még nyereségük is van rajta. Hopp, Papp Tibi (sasszem) észrevétel: a hátsó ülőlap alja nem pőre szivacs, mint sok drágább kategóriatársnál, hanem tisztességes fém, így a 340 literes csomagteret 1300-ra bővítve sem koszolja/tépi össze a dán dog falka az ülés alját.

Ami bántó, az kétségkívül az utas előtti sivatag a műszerfalon. Egy zseb, mélyedés vagy táncoló koreai Elvis-imitátor elférne ott. A másik bibi a szűk, narancssárga kijelző a műszerfal tetején. Maximális kontraszt mellett is meddő harcot vív az őt támadó fotonokkal. Ja, és Angélánk finom, nemdohányzó női orra jegyezte meg, hogy a beltér szaga olyan, mint egy Mi-8-asnak, amiből néhanapján leveti magát a mélybe. Tárolórekesz, pohártartó, kis fiók azonban van bőven, sok apró-cseprő holmit képes elnyelni a beltér.

A Winkler által dicsért rökamié-üléshuzat tényleg érdekes, mintha nem is autóba, hanem kerti hintába készítették volna. Ennyi játékot engedtek meg a beltér-felelősöknek, ki is használták. A helykínálat maradt, mint volt, ketten hátul jól, hárman – szokás szerint – szűkösen férnek el. Az üléspozíció elöl jó, fájós hátamnak jót tett, hogy a deréktámasz nem csak tessék-lássék türemkedik ki. Ha rendesen rányomunk a karra, olyat pucsítunk, mint Csisztu Zsuzsa a gyakorlat végén.