Családi Volkswagen, egyenesen a Fordtól

Teszt: Ford Tourneo Connect - 2022.

2022.08.07. 06:37

Az elmúlt években elég nagy változások érték a haszonjárműpiacot, ami miatt sokan panaszkodtak: jellemzően egy adott típust többféle márkajelzéssel is megvehetünk, így tudunk jelenleg Toyota emblémás Peugeot-t vagy Mercedes csillagos Renault-t hazavinni.

Valójában ez mindig is így működött, régen se volt másképp, a haszonjárművek esetében így jön ki a matek. Ebből az utóbbi időkben talán csak a Ford és többé-kevésbé a VW csoport maradt ki, de aztán egymásra találtak. Így történt, hogy olyan új modellek jelennek meg, mint a Ranger alapú Amarok .

Azt még csak a távolból nézhetjük, viszont az új Tourneo Connect már itt is van. Ez a másik irányból, a VW-től érkezett, így az alapok  Caddy ből származnak. A motorválasztékot 1,5 literes benzines és kétliteres dízel alkotja, előbbi 114, utóbbi 102 és 122 lóerővel. Nálam a benzines változat járt, ami, mivel szintén VW-származék (a dízel még a Ford-féle), a korábbi Ecoboostokkal ellentétben nem három, hanem négyhengeres.

Ami talán leginkább hiányzott, az a kulcs nélküli nyitás, ami azért is fura, mert közben az indítás gombos. Persze extraként tudjuk rendelni, de önmagában nem, és ha jól értelmezem az árlistát, ehhez minimum a kétszázezres Vezetési asszisztens 4 csomagot kell beikszelni. Ezzel még jön a tempomat, a holttérfigyelő, parkradarok és egyéb biztonsági nyalánkságok, szóval annyira nem kidobott pénz. Ezért is fura, hogy a német demóautóba miért nem fért bele, bár lehet, hogy a mostanság olyan divatosan emlegetett mumus, a csiphiány volt a hunyó.

A másik érthetetlen hiány a nyitható hátsó ablak volt, amit már nehéz lenne erre fogni. A hazai extralistán az eltolható változat mindössze 16 ezer forint, szóval magamnak biztos beikszelném, mert ha csak nincs 40 fok, azért ezzel elég jól át lehet szellőztetni a járművet.

Apropó, szellőztetés. A fejegység a VW-ből már ismert érintős rendszerről a szerkesztőségen belül is megoszlottak a vélemények, inkább negatív, mint pozitív irányba tolódva. Dedikált gombokat a kikapcsolás, klíma hőszabályozás és a hangerő kapott, ezeket kicsit szokni kell, de a tesztidőszak végére már egész jól tudtam odanézés nélkül kezelni. Az ülésfűtés és a ventilátor szabályozója már az érintőképernyőn van, ez nem annyira praktikus. Amúgy a fejegység drótos Android Autót és Wifi-s Carplay-t tud.

Ami - egyelőre - nem rendelhető, pedig azért elég jó lenne, az oldalra nyíló, kétszárnyú csomagtérajtó, pedig a testvérénél ezt is kérhetjük. Helyette itt csak a felnyíló változat marad, ami bazinagy, és ebből következően sok helyet is foglal. Igaz, van egy nagy előnye a felnyíló ajtónak: esőben alá lehet állni, ha úgy alakul. A hátsó ajtó ugyan kézzel mozgatós, viszont rosszul nem nagyon tudjuk becsukni, a végén egy elektromotor udvariasan behúzza, és ez az oldalajtókra is igaz.

A jármű alapvetően ötszemélyes, de a jelenlegi árfolyamon 380 ezer plusz forint elköltésével mindjárt nagycsaládos-kompatibilis tud lenni. Ekkor felnyitott üléssornál a rövid kasznis változat esetében a raktér elég jelképes lesz, szóval nagycsaládosok válasszák inkább a hosszabb kivitelt, és akkor kevesebbet kell tetriszezni a gyerekek végtelen motyójával.

A hét ülés mindegyike lecsukható, felnyitható, kivehető. Nem túl könnyűek, de szerencsére nem az egykori nagy testvér, a Transit  70  kilósai (bár a mostani se sokkal könnyebb), egy ember megbirkózik vele, kivéve a második sor bal oldali dupla üléseit. A nyitómechanizmus elég jól működik, kényelmesen nyit/csuk, a felnyitott ülés kitámasztását viszont elég egyedien oldották meg, egy bónusz kitámasztó kart kell kinyitni, ami ugyan igen stabil, de cserébe némi helyet vesz el a raktérből.  Ha kikapkodjuk az üléseket, a rövid változatnál is már közel két méter a rakodóhely, a hosszabbnál pedig 226 centi hosszú tárgyakat is beszórhatunk, az elkószálás megakadályozásáról pedig a haszonváltozatból származó egész masszív rögzítőfülek gondoskodnak. 

Az 1,5 literes, négyhengeres motor egész szépen elviszi az autót, a VW-származék DSG ront csak az élményen, eléggé elgondolkodik néha, hova is kéne váltania. A motor amúgy olyan trükköt tud a takarékosság jegyében, hogy kihasználatlanság esetén, például ha állunk a lámpánál vagy csak kigurulunk, lekapcsol két hengert. Ebből nem érezhető semmi, csak a kijelzőn megjelenő kiírásból tudjuk, mi történt. A fogyasztás olyan 7 körül sikerült átlagosan, némi városi dugózással és országúttal.

Az autó ára a rövid, benzines, kézi váltóval szerelt változatban 12,4 millió forinttól indul éppen, a full-full hosszú kasznis, összkerekes, 122 lóerős dízel, automatával ugyanebben a felszereltségben 13,88 millió forint. Amúgy még ez az alap - Titanium - se rossz, a kötelező vészféken, ütközésmegelőzőn, éberségfigyelőn kívül kapunk többek között parkradart, tempomatot, villanykéziféket, manuális klímát, USB-s, Android Autót és wifi-s Carplayt tudó rádiót 8 colos kijelzővel, meg egy halom légzsákot.