Szemüveges Superman

2005.01.14. 09:51

Z20LER: ez a motorkód különbözteti meg a többitől. Még a forgalmiban is csak így szerepel: Opel Astra Cosmo H. Semmi R, S, T, urambocsá GSi, 200 lóerő ide vagy oda, ez is csak egy az Opel alsó-középkategóriás autói közül. Vagy mégsem?

csik.jpg

Igazi understatement. Kívül semmi különös, bár a piros szín mutat némi elevenséget, de hát ez az autó létezik fehérben, feketében, ad absurdum szürkében is. Szépek a 17-es felnik, látni, hogy nagy tárcsák vannak mögöttük, de az Astra gömbölyded, tömbszerű hordóteste alatt visszhang nélkül hal el az, ami olyannyira feltűnő mondjuk a Polo Fun-on. Belül ugyanez, sötét belvilág némi krómmal meg egy furcsa, kockamintás díszítőbetéttel. Csak a kipufogóvég és az abból fojtottan, mégis erőteljesen elődübörgő moraj lehet gyanús.

A krómcsővel végződő kipufogórendszer másik végén a legerősebb gyári Astra-motor lapít. A kétliteres, négyhengeres ECOTEC-be egy turbóval kétszáz lóerőt sikerül bepréselni. A motorra tervezett feltöltő érdekessége, hogy kompakt egységet képeznek a leömlők, a turbó háza és a wastegate-szelep. A motor már 1950-es fordulattól 250 Nm-t produkál, 262 Nm-es csúcsnyomatékát 4200-nál éri el.

Kezdetben nem szerettem az autót, kétszáz lóerős Astra, minek? Aztán szépen lassan elkezdett tetszeni a dolog. Mármint hogy ülök egy Astrában, az abszolút tömegmodellben, senki rá se néz a kocsira - ami különben valószínűleg erősebb az éppen közelében tartózkodó egyéb autók kilencvenkilenc százalékánál. Mint James Bond, amint szmokingban teng-leng a főgonosz partiján, mint Szupernagyi, amikor vásárolgat a boltban, mint Mátyás király, még mielőtt kiosztaná a gyevi bírót, vagy Superman, amikor Clark Kentként ügyetlenkedik szemüvegben és zakóban a munkahelyén.

Az erős Astra átváltozásához nem kell telefonfülke, vastag keretű szemüvege a SPORT feliratú gombbal dobható el egyetlen mozdulattal. Ilyenkor a motor vezérlőelektronikája koffeininjekciót kap, sokkal harapósabban reagál a gázadásra, tötymörgő, szunnyadó, lassan ébredő nyugodt erőből hirtelen bármikor kirobbantható valósággá válik a kétszáz lóerő. Jó móka: polgári alsóközép, hüpp-hüpp-hüpp-Barbatrükk: versenyautó.

A SPORT gomb megnyomására nem csak a motor, a futómű is bekeményít. A változást az Opel két rövidítése okozza, az IDS+ és az CDC, vagyis az Interactive Driving System és a Continous Damping Control. Ezek a misztikus elektronikus démonok a lengéscsillapítók feszességét folyamatosan az útviszonyokhoz, az autó sebességéhez, a karosszéria dőléséhez és hasonló paraméterekhez igazítják. A rendszer két beállítást ismer, SPORT módban kemény és stabil, alapértelmezésben lágy és kicsit billegős, de legalább kényelmes. Az Opel az új Astrával a kategóriában elsőként ád nagy sorozatban aktív futóművet.

Ha a SPORT-gombot bekapcsolás után még pár másodpercig nyomva tartjuk, az ESP-t is kikapcsolhatjuk. Ezzel a manőverrel válik igazán élvezetes játékká az Astra, a kellően nehéz és direkt, végállástól végállásig három kormányfordulatnál kevesebbet tekeredő kormányművel öröm az ökörködés. Maga a kormánykerék is jó fogású, masszív darab, csak a rajta elhelyezett rádiógombok kezelhetők nehezen, de hát ökörködés közben az ember amúgy sem akar Bolgár úrról a Roxyra váltani, vagy viszont.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.