Gazdaságos brutál-túraautó

2003.03.20. 09:05

 
   
   

A HUD a repülés, pontosabban a vadászgépek világából került az autóba. Eredetileg arra találták ki, hogy a pilóta egyszerre tarthassa szemmel a digitális horizontot, a radart és a tényleges ellenséges gépet. A kabin elejére, a pilóta arca elé vetítik a képet, így aztán a lényeges dolgok sokkal jobban követhetők.

Jó, jó, még egyikünk se kapott retinaleválást csak mert túl gyakran sandított a fordulatszámmérőre, de egy luxusautó-extralista soha nem a létfontosságú dolgokról szólt. Egy HUD az új Corvette-be kb. háromszázezer forintnyi euróba kerül (a legközelebbi rendes szalonban, Münchenben), nem csak be, de ki is kapcsolhatjuk, és egy kapcsolóval beállíthatjuk, milyen távolságban lebegjen a motorháztető felett a kékes kilométeróra-délibáb.

 
   
 

Corvette-ből jó a hatsebességes kézi, de talán még jobb az automata váltós. Sportautó elvileg nem szabadna, hogy automata legyen, de a 350 lóerő olyan gyorsulást ad, hogy automatával is bőven öt másodpercen belül érjük el a százat. És mivel 200-ig, sőt, inkább 240-ig alig csökken a vehemencia, az automata váltó itt inkább hozzáad a vezetés élvezetéhez, mint hogy elvenne belőle. Lehet örülni a gyorsulásnak, kormányozni, nem kell állandóan kapcsolgatni, és arra figyelni, nehogy hazavágjuk a motort, amikor a nagy lelkesedésben 140-nél tolunk egy kettest (velem Alfában szokott előfordulni).

A Porschével összehasonlítva a motorról elmondhatjuk, hogy nagyszerű dolog egy jó turbó, de az igazi ugyanaz az erő egy jó szívómotortól. No replacement for displacement, a hengerűtartalmat semmi nem pótolhatja, és bár ez az 5.7 liter amerikai léptékkel small block.

 
   
   

350 ló, sehol egy átkozott turbólyuk, ez aztán húz, von egyfolytában. És természetesen nem úgy, mint egy kihegyezett szívómotor, mondjuk egy Integra Type R-é, hogy alul semmi, és ötezertől elindulunk: ha megmozdult a fordulatszámmérő, van teljesítmény is. Az élmény hasonló, mint a V6-os Alfa Romeo GTV -ben, intenzív, egyszersmind megnyugtató; egy 5.7 literes motort nem kell hegyezni, hogy húzzon.

A Corvette trükkje persze nem csak az egyszerű hengerűtartalom-tobzódás, ez egy technikailag nagyon kifinomult motor, ami a puszta teljesítményen kívül a fogyasztáson látszik. 15-20 liter kimondottan potomság, ennyi a GTV-be is bele lehet nyomni, vagy szinte bármelyik, nagyobb teljesítményű autóba így 300 lóerő tájékán.

 
   
 

A futómű olyan, amilyet ettől a formától elvárunk, és amitől az ember hajlamos magát a világ tetején érezni. Az utóbbi években kezd az ember hozzászokni, hogy egyre vállalhatóbb kompromiszumok születnek a kényelmes kontra sportos-témában, a Corvette-é is ezek közé tartozik. Nem mintha nem lenne kompromisszummentesen sportos, mert az, de rossz úton is egészen elviselhető. Amit viszont kanyarokban művel, maga a csoda. Már eleve ugye itt ez a majdnem két méteres szélesség, az 1.20-as magassággal, ígéretes. Aztán a kerekek: elöl 17, hátul 18 collos tárcsák, elöl 245 milliméter széles, hátul 275 gumikkal (per 45). Műszaki kuriózum, hogy mindez rugózási szempontból a Trabanttal azonos elven működik: elöl-hátul egy-egy köteg laprugó, keresztben (!!!). Szép példa arra, hogy egy-egy rendszer önmagában még nem garancia a sikerre, hiszen ugye a 105-ös Skodában is elöl a sportos autókban szokásos kettős keresztlengőkar van, aztán mégis, tudjuk, milyen.

Először azt akartam mondani, hogy a Corvette menetbiztonsági elektronikája nem különösebben hatékony, mert kicsi a különbség csapatáskor vele és nélküle. A helyzet azonban épp fordított: ez egy annyira keményen hülyéskedésálló autó, hogy kikapcsolt elektronikával is erőszakot kell tenni rajta, hogy megcsússzon, vagy kiperdüljön.

 
   
   

Meg lehet persze csúsztatni, de ahhoz olyan kormánymozdulatok kellenek, amiket csak olyan vezetők tesznek, akik határozottan csapatni akarnak. És ilyenkor persze nem ellenkezik a Corvette, tolja a seggét becsülettel, de nagyon kiszámítható, kézben tartható, barátságos módon. A nem szakértő kézben közveszélyesnek mondott Dodge Viperrel ellentétben tehát a Corvette ideális utcai autó.

A fék is olyan, hogy bárki azonnal képes rendesen használni, akár egy Corsából átülve is, miközben ezek már-már versenyfékek, akár 250-ről is nyugodt határozottsággal állítják meg az autót. Egy összehasonlító tesztben pedig a Corvette alig valamivel produkált rosszabb fékezési értékeket, mint a Porsche. Hátul önzáró differenciál segíti az állórajtokat és az agresszív kanyarodásokat.

 
   
 

Árában duplája, teljesítményében majdnem duplája, karakterében viszont hasonló az Alfa Romeo GTV-hez. Eltekintve az első kerék-hátsó kerék meghajtástól a koncepció ugyanaz: hétköznapi használatra is tökéletesen alkalmas, brutális erejű élményautó. Ha uniós tagok leszünk, szinte egész olcsó lesz nálunk.

 
  Fél évszázad Corvette
 
  A Corvette gyökerei a háború utáni évtizedre nyúlnak vissza. Azt nem tartom valószínűnek, hogy a D-napra várakozó amerikai katonák unalmukban megfertőződtek volna a brit sportautókkal, de az 50-es évek elejére komoly formában merült fel Amerika igénye egy európai értelemben vett sportautóra.

1953: A Chevrolet bemutatja az első Corvette-et a Motorama kiállításon. Az első széria első háromszáz autója fehér, piros belsővel. Színt választani csak 1954-től lehet. 1961: Az új formatervező, Bill Mitchell megalkotja kedvencét, a Corvette Mako Shark-ot.
1963: Gyártani kezdik a C2-est, a legendássá vált kettéosztott hátsó szélvédővel.
1968: A Corvette 3. szériája, a cápának, vagy kólásüvegnek nevezett C3-as gyártásának kezdete.
1969: Az első Sting Ray.
1974: Az utolsó big block-os (7 liternél nagyobb motorú) Corvette-ek.
1983: Az új Corvette-széria gyártásának kezdete. Lenne, ha elkezdenék gyártani a négyes szériát. De csak 1984-ben kezdik, addig nincs is Corvette.
1997: A jelenlegi, C5-ös gyártásának kezdete. A Corvette-ek kínálatában mindig csemege az évfordulós kiadás, bordó színben. Kiszámolható, hogy idén felettébb kerek Corvette-évforduló van (50), és sokan csak erre vártak, hogy ne közönséges Corvette-et vegyenek, hadd pukkadozzon a türelmetlen szomszéd, aki megvette januárban a zöldet. Az Anniversary Edition Németországban 75 ezer euróba kerül, természetesen HUD-dal, három éves garanciával és a General Motors vezetéstechnikai tréningjével.
 
 

< >