Audi Q7 (2006)

Audi Q7 (2006) törésteszt

2006.10.19. 18:18

Hiába a nagy test, a nagy presztízs, nem sikerült összekapirgálnia az öt csillagot a behemót német bálnának. Az oldalütközésen csak röhögött az autó, simán hozta a száz százalékot, de a frontális teszten a lábtérben nagyon hullott a forgács. Hála az NCAP-nek a teszt után gyártott Q7-esek már jobban vigyáznak az elöl ülőkre, az Audi a töréstesztek eredményét látva orvosolt néhány gyártási hiányosságot.

Frontális és oldalsó ütközésvédelem          
Gázolási rizikófaktor        
Gyermekbiztonsági védelem          

Teszteredmények:

Összesítés: 30
Frontális: 12 (75%) Oldalsó: 18 (100%) Biztonságiöv-emlékeztető: 0
Gyermekbiztonság: 39 (80%)
Gyalogosbiztonság: 15 (42%)

A Q7 az NCAP sajátságos kategóriarendszerében a nagy off-roaderek között indult. Három természetes ellenfele, három európai nagy SUV már megmérettetett korábban, és mindkettő nehezebbnek találtatott. Az X5-ös BMW és az XC90-es Volvo már 2003-ban tudta azt, amit az Audi most nem. Ennél érdekesebb azonban, hogy 2004-ben egy kevesebb presztízzsel bíró konszerntárs, a Volkswagen Touareg is kivívta magának az ötcsillagos minősítést.

     
 Sérülés esélye a sofőrön frontális ütközés esetén  Sérülés esélye az utason frontális ütközés esetén  Sérülés esélye a sofőrön oldalütközés esetén

A minősítő intézet VR6 FSI motoros, balkormányos Q7-eket áldozott a biztonság ősi istenei, Kaszkó és Kögfeb vérrel és pénzzel borított, lángoló autóroncsokból emelt oltárán. Egy ilyen 2195 kilós luxus-SUV ára ma nálunk úgy húszmillió forint, fantasztikus érzés lehet direkt hozzávágni egy vasdarabhoz! A Q7 két fázisban felfúvódó frontlégzsákokkal, oldal- és függönylégzsákokkal védi az elöl ülőket, biztonsági öveiket ütközéskor előfeszítő rántja meg. Az első és a hátsó külső ülések övet erőhatároló is felügyeli. A hátsó külső üléseket ISOFIX gyerekülés-rögzítő rendszerrel látták el, az autó csak a vezető és a mellette ülő övének bekötésére figyelmeztet. Arra is csak halkan és motyogva, ezért az NCAP nem adott rá pontot. A dummyk elkerülhették volna az ütközést, ha az ABS-t, menetstabilizálót tartalmazó aktív biztonsági felszereléseket is használják, de nem tették, mert tudták kötelességüket.

A félátfedéses frontális ütközésben az ütközésoldali A-oszlop négy és fél centiméternyit hajlott hátra, mindazonáltal az NCAP értékelése szerint az utascella integritása nem sérült. A kormánykerék 13 millimétert hajlott jobbra, a légzsákok tökéletesen dolgoztak, a sofőr és első utasa feje, mellkasa gyakorlatilag nem volt veszélyben.

Annál csúnyább dolgok zajlottak odalent. A kuplungpedál nagyon sokat izgett-mozgott, 11 millimétert mozdult felfelé, 77-et hátra. A kormányoszlop, annak borítása és magasságállító karja összehangolt támadást intéztek a sofőrbábu alsó fertálya ellen. Ennél is rémisztőbb volt, hogy az A-oszlop és az oldalfal találkozásánál elengedtek a ponthegesztések, valamint elvált a tűzfalat és a padlólemezt összekötő varrat. (Az Audi úgy tájékoztatta az NCAP-et, hogy a gyenge hegesztész okozó technológiai hibát a teszt után kijavították.)

Hogy az oldalütközési tesztnek kitett Q7-en miért nem jelentkezett a hegesztési gond, nem tudni, mindenesetre az autó a jaj, belémjönnek-teszten és a jaj, nekicsúszunk-teszten egyaránt remekül szerepelt.

A gyermekbiztonsági teszten a tizennyolc hónapos és hároméves gyermeket imitáló dummykat ISOFIX-szel rögzített biztonsági ülésekbe szíjazták, a kicsit menetiránynak háttal, a nagyot menetirány szerint. Az Audi már a teszt előtt pontokat bukott: az anyósülés bekapcsolt légzsákja és az idkötött, menetiránynak háttal fordított gyerekülés inkompatibilátására nem elég egyértelműen figyelmeztet az autó. Pedig a Q7-en ki sem lehet kapcsolni ezt a légzsákot.

Kár érte, mert maga a teszt remekül sikerült. Az autó megvédte a műbabákat, a fejvédelem és a mért lassulási értékek bőven a tűréshatárokon belül maradtak.

 

Elég érdekes a Q7 hozzáállása az elé vetődött figyelmetlen gyalogosokhoz. A lökhárító lágy, puha, olyan finoman fogadja a belesüppedő lábszárat, hogy az NCAP az adható maximális pontszámmal jutalmazta filantrópiáját. Ezek után hideg zuhanyként hathat egy gázolásban, amikor a következő ezredmásodpercben a motorháztető elülső éle eltöri az ember combcsontját. Nem jó dolog kisgyerekként vetődni a száguldó Audi elé, mert ez esetben az áldozat feje alighanem a gépházfedél elülső, kemény felületén csattan. A felnőttek közül a középtermetűek vannak előnyben, ők a zölddel illusztrált zónába fejelnek, de a magasak csak a sárgára satírozott, szélvédő alatti placcot kapják. A szélső mezőket kerülni kell, a kerekek feletti rész sajnos nagyon keményen bánik a csonttal-hússal.