Ennél nem jobb egy Focus

Kia Cee'd Wagon 1.4 CRDI LX - 2013.

2013.03.15. 07:28 Módosítva: 2013.03.15. 09:59

Nagyon tetszik a spúrság jeleinek teljes hiánya. Az ember ránéz a műszerfalra, és nincsenek gagyerák részletei; ahol az ember hozzáér, vaskosan puha és kellemes tapintású. Valahogy az egész kocsi hangzásán érződik, hogy nem egy kongó műanyagdoboz, hanem jól szigetelt, minőségi valami, ami pláne egy dízelnél külön fontos. Emellett meglepően jól is néznek ki a beltér elemei, nincs az, mint az új Aurisnál, hogy a műszerfalat jól megcsinálták, de mintha az ajtópanelekre már nem maradt volna energia. Mindenen végigmentek a formatervezők, egy kis díszcsík ide, egy kis puha könyöklőfelület oda – ne tessék azt hinni, hogy ez minden cégnél evidens.

A műszerfalat különösen jó ízléssel rajzolták meg, bár engem kicsit emlékezet az Audi A4/A6 stílusára, de kicsit jobban a vezető felé fordították a dolgokat. Meg hát ki ne örülne, ha Audi-szerű lenne a műszerfal a 4,7 milliós kocsijában? Gyarlók vagyunk. És akárhogy is piszkáljuk a dolgokat, a Kia jól kivitelezte az egészet, a műszeregység szép, de nem csiricsára, a gombok, kapcsolók finomak. A kormányra picit ugyan sok került gombból, de van haszna, ha az ember innen kezeli a rádiót, a bluetooth-os telefont, de még innen állítja a kormányszervo erősségét is (ez a P1 extracsomag része, 140 ezerért). Hogy mi értelme? Egyszerűen az, hogy az ember az ízléséhez alakíthatja a kormányzást: én a sportos üzemmódot kedveltem, de aki azt szereti, hogy meglendíti a kormányt és az háromszor körbefordul a lendülettől, annak ott a komfortos program. Ki más ad ilyet? Tán a Fiat, de az nem ez a szint; és persze a Hyundai (pl. a Cee'd tesójához, az i30-hoz), az viszont ugyanez cég.

Az 1,4-es dízel kellemes meglepetés volt, de maradjunk a realitások talaján: ez csak 90 lóerő, vagyis aki folyamatosan csurig pakolná a kombit, és hetente kétszer megmászná vele az Alpok emelkedőit, annak nem ez való. Szolid, takarékos használatra viszont kiváló, nyilván sokkal jobban vezethető, mint egy alap benzines, noha a százra gyorsulás idejében picit elmarad tőle. Mindegy, a 13,9 elfogadható érték, a hazai autópark átlagának felel meg a Cee'd kombi dinamizmusa. Ami nagyon kellemes viszont, az előadásmód: a kis dízel nem kerreg, maximum kellemesen eldünnyög a motortérben. Az erőleadása nagyon barátságos, már 1500-tól megjön az ereje, nem kell állandóan visszagangolgatni. Mivel hatfokozatú a váltója, méretéhez képest elég keveset forog autópályán, 130-nál csak 2700-at, és ettől még itt sem válik hangossá, a kis motor hangja simán beleolvad az egyéb zajokba. Manapság nem nagyon sok hasonló dízelt kínálnak már ebben a kategóriában, többnyire az 1,6-osok viszik a prímet, legfeljebb a Toyota Auris 1,4-esével lehetne összevetni. Azt kell mondanom, hogy a Kia nyomatékosságban, zajszigetelésben is lefőzi, de szubjektíven is jobb a vezethetősége. Ha hibát keresünk, akkor a váltóban néha kicsit akad az egyes fokozat – ennyi.

Érdekes, nem tudom mi az oka, de az első Cee'd tesztautóknál tapasztalt zötyögős rugózás nem volt jellemző erre a kombira. Ez nyilván a ballonosabb gumik érdeme is lehet, de simán el tudom képzelni, hogy időközben módosítottak valamit a hangoláson, netán a kombit inkább komfortosra vették. Mindenesetre a tök normál autózáshoz még a magyar utakon is megfelelt a menetkényelem, mi kell még? Fék, persze, ESP-stől ABS-estől, de az van is és hatékonyan is működik.

Talán a végén még elmesélhetem, hogy amikor a tesztautót visszavittük, Nyegleó egy hetes Golffal (1.4 TSI) jött értem, visszafelé én vezettem. Bármilyen jó is a Cee'd, azért a Golf egy másik univerzum, de tegyük hozzá, a Focushoz, Astrához, C4-eshez, Chevy Cruze-hoz képest is. És nem csak minőségi hatásban, hanem vezetési élményben, ami sokkal közvetlenebb, élénkebb valami. Csakhogy ezt kizárólag akkor veszi észre az ember, ha így frissiben ül át a másikba. A Cee'd az előbb felsorolt kompániával teljesen pariban van, sőt, számos ponton megveri őket. Ezt részben annak is köszönheti, hogy műszakilag minden klappol benne, nem hurcol mázsányi túlsúlyokat, rendes, többlengőkaros hátsó futóműve van, és átlagos teljesítményéhez képest a motor is egészen kiváló.

Azt hiszem, ez a Cee'd nem csak a flottásoknak szól, hanem már-már a magánvásárlók lőtávolában van. Ma az LX kivitelben körülbelül 4,7 millióért kínálják, ami azonos felszereltség mellett körülbelül félmilliós felár az alap 1,4-es benzineshez képest. Egy dízelért ez nem sok, bár annak kicsi esélyét látom, hogy a 4,5-6 liter közötti fogyasztásával akár ezt is visszahozná. Az 1,4-es dízelen azért érdemes elgondolkodni, mert egyszerűen jó, feltéve, ha nem a már emlegetett teljes terheléses hegymenetre keresünk autót. A Kia úgy tűnik megtanult valamit, amit a többiek kezdenek elfelejteni – mondom, a Golf kivétel, de az nem is ennyibe kerül. Nagyon nem.