Piszkosul menő a magyar BMW

2015.11.09. 06:35

November kilencedike van, hűvös őszi reggel, Tivadar és Boldizsár napja. A 2015-ös évből a maival együtt csupán 53 nap van hátra. Észre sem vesszük, és máris itt van 2016. De addig is van még mit olvasni a Totalcaron. Most például kávét a kézbe, szemeket megdörzsölni, itt a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Az utolsó futam matematikailag is eldöntötte a MotoGP idei világbajnoki címét. Valentino Rossi büntetése miatt az utolsó rajtkockából indulva hiába kapaszkodott fel a negyedik helyre, csapattársa, Jorge Lorenzo ugyanis végig vezetett. A spanyol ötpontos előnnyel zárt az élen.
  • Igaznak bizonyultak a híresztelések, Walter de Silva valóban elhagyja a Volkswagent. A konszern vezető formatervezője november végével nyugdíjba vonul. (autonews)
  • Különkiadásokkal készül az év végére az Audi. Az A3-ast és az A4-est erre az időszakra megtoldják néhány extrával. Ez főleg kisebb optikai változtatásokat, és néhány elektronikai szolgáltatást jelent, az új felniktől az ülésfűtésen át az információs és szórakoztató rendszerig. (motorauthority)

Anno – november 9.

  • 1867-ben ezen a napon állították vissza a császárságot Japánban.
  • Budapesten 1941. november 9-én vezették be a ma már természetesnek számító jobb oldali közlekedési rendet. Az ország más területein ez már júliusban érvénybe lépett.
  • Ötvenöt évvel ezelőtt Robert McNamara lett a Ford első olyan elnöke, aki nem a Ford-családból származott. Egy hónappal később azonban lemondott, hogy a frissen megválasztott amerikai elnökkel, John F. Kennedyvel dolgozzon. 1961 és 1968 között, a vietnami háború alatt ő volt a védelmi miniszter.
  • Harminc évvel ezelőtt lett minden idők legfiatalabb sakkvilágbajnoka Garri Kaszparov. A címért Anatolij Karpovot győzte le.

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszorral)

Fékezzek, vagy ne?

Bizony sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy a buszmegállóból éppen kiindulna egy autóbusz előttünk. És nem egyszer halljuk szinte a buszsofőr szitkozódását, hogy miért nem engedjük magunk elé, amikor ő közszolgálatot lát el. Vajon mit mond erről a KRESZ?

Való igaz, hogy az elinduló járműveknek kell alkalmazkodni mindazokhoz, akik a közlekedésben részt vesznek, és a megállóból kiállni szándékozó autóbusz is elinduló járműnek minősül. Ugyanakkor jogos az az igény is, hogy - főleg a nagyvárosi forgalomban -, másodpercekig kellene várnia a busznak, mielőtt biztonságosan el tud indulni. És ez sok-sok megállót feltételezve bizony jelentős késést eredményezne.

Éppen ezért a szabály a következőképpen egészíti ki az elinduláshoz kapcsolódó meghatározásokat: "Lakott területen belül a járművek vezetői kötelesek az elindulási szándékot jelző, menetrend szerint közlekedő autóbusznak, trolibusznak, az iskolabusznak és a gyermekeket szállító autóbusznak a megállóhelyről való elindulását (a jobb szélső forgalmi sávba való besorolását) - ha ez hirtelen fékezés nélkül megtehető - lassítással, szükség esetén megállással is lehetővé tenni."

Ez alapján, ha egy, a fentiekben felsorolt jármű a megállóban állva jelzi az elindulási szándékát, akkor köteles az érkező autó vezetője a kiállást lassítással segíteni, amennyiben féktávolságon kívül van! Viszont, ahogy a szabály elején is olvashatjuk ez a kötelezettség nem áll fenn városon kívül, ahol amúgy is nagyobb a járművek sebessége, így komplikáltabb lenne lassítani, illetve általában a forgalom is gyérebb.

Azaz a címsorban lévő kérdésre a válasz: igen, ebben az esetben lassítással kell lehetővé tenni a busz elindulását.

További tippek és tanácsok a Kreszklub oldalán olvashatók.

Totalcar retró

  • Tíz esztendővel ezelőtt az Opel Astra három generációját hasonlítottuk össze. Ha kíváncsi, hogy az F, a G vagy a H a legjobb, akkor erre tessék.
  • Öt éve pedig egy pink kisautó, a Suzuki Alto tesztje került a Totalcar címlapjára. Ezt itt találják, ha nem borzadnak el a színétől.

TC-hétvége

Ma

  • Ha velünk tartanak, elolvashatják a Mini Clubman tesztjét, Csikós Zsolt tollából. Friss és ropogós, kattintsanak bátran!

Közlekedési koffein

  • A BKK mától járatsűrítésekkel igyekszik segíteni a főváros szmogriadó miatt megnövekedő közösségi közlekedési forgalmát. (BKK)

Cukor

  • Felfrissítette a CS Vintage nevű koncepciót Obendorfer Dávid. A magyar formatervező egy évvel ezelőtt készítette el a 2000 CS újraértelmezését, amelyen most tovább finomított. Korábban a Renault 4-est és a Fiat 127-est is modernebb köntösbe öltöztette.

Milyen lett a magyar tervező BMW-je

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

A nap híres szülötte Tom Fogerty, a Creedence Clearwater Revival gitárosa, aki az együttesben többek közt öccsével, Johnnal zenélt együtt. 1990-ben halt meg. Szóljon tehát egy CCR nóta, nevezetesen a Fortunate Son, amely 1969-ben, a vietnami háború idején jelent meg.

A nap képe

Marcus Grönholm a rali-világbajnokság ausztráliai futamán 2000-ben. A Peugeot 206 WRC-vel nyerni tudott, a szezon végén pedig behúzta a világbajnoki címet is.