Egyetlen 100 lóerőnél gyengébb új autó maradt az USA-ban, de az sem él már sokáig

2024.08.03. 09:57

  • Egyetlen új, 100 lóerőnél gyengébb autó maradt az amerikai új autó piacon.
  • A Mitsubishi Mirage Európában Space Star néven fut, és a legolcsóbb új autónak számít.
  • A japán gyártó úgy döntött, hogy hamarosan kivezeti a típust.

Az autóipari trendek egyike, hogy az egyes gyártók népszerű típusai generációról generációra egyre nagyobbak és erősebbek lesznek. Sőt! Nem ritka az sem, hogy egy egyszerű ráncfelvarrás alkalmával is találnak még a mérnökök néhány plusz lóerőt a motorban. Ezen folyamatok eredménye, hogy a legújabb Volkswagen Golf legolcsóbb változata fél méterrel hosszabb, fél tonnával nehezebb és kétszer olyan erős a legendás eredeti kiadáshoz képest.

A folyamatos növekedés egy érdekes mérföldkövet hozott a tengerentúlon: az Egyesült Államokban egyetlen újonnan megvásárolható, 100 lóerőnél gyengébb autó maradt a piacon. A szóban forgó modell a Mitsubishi Mirage, amely Magyarországon a legolcsóbb új autóként Space Star néven fut, de mér nem sokáig. A gyártó ugyanis hamarosan kivezeti a típust.

Az apró és nagyon olcsó modellben egy 1,2 literes, háromhengeres motor bújik meg, Amerikában 78, Európában 71 lóerővel. Az egy tonna alatti kisautó így körülbelül 13 másodperc alatt gyorsul százra, 6 liter alatti fogyasztás ígérete mellett.

Az, hogy a gyártók egyre több erőt sajtolnak ki az egyre kisebb motorokból, részben a vásárlói igények, részben pedig a technológiai fejlődés eredménye. A motorvezérlő elektronika és az elektronikus üzemanyag befecskendező rendszerek megjelenésével, valamint a gyártástechnológia fejlődésével új dimenziók nyíltak meg a mérnökök előtt. Erre a hibrid rendszerek érkezése pedig csak rátett egy lapáttal.

Amerikával ellentétben az európai piacon még több 100 lóerőnél gyengébb új autó is akad, és nem valószínű, hogy ez a szám nullára csökkenne a következő pár évben.