Toyotából csináltak „hidrogénbombát” az ukránok – állítólag

2024.08.13. 12:23

  • Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos híreket mindig érdemes fenntartásokkal kezelni, de amennyiben a Reporting from Ukraine jelentése igaz, le a kalappal az ukrán katonák leleményessége előtt.
  • Állítólag ugyanis egy összetört Toyota Mirai egyik hidrogéntartályából eszkábáltak bombát.
  • Ezzel sikerült felrobbantaniuk egy feltételezett orosz lőszerraktárat, és kiűzni az ellenséges katonákat egy fontos stratégiai pontról.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban jelentős dezinformációs hadjárat zajlik: rengeteg hamis információ kering az interneten, ezért fokozott óvatossággal érdemes viszonyulni minden, a témához kapcsolódó hírhez. Nincs ez másként esetünkben sem, de amennyiben a Reporting from Ukraine jelentése igaz, az ukrán katonák leleményessége előtt le a kalappal.

Az orosz katonák egy csoportja még korábban befészkelte magát Vovcsanszk városának egyik gyárába. A jól védhető üzem nagy stratégiai jelentőséggel bír, hiszen a magas épületek tetejéről szinte az egész várost belátni.

Az urán katonák normál esetben légitámadással próbálták volna kiűzni az oroszokat a területről, de a lőszerhiány miatt erre nem volt lehetőség. Az ukrán katonák így improvizálni kényszerültek.

A Reporting from Ukraine beszámolója szerint összetört Teslák akkumulátorait, valamint egy szintén sérült Toyota Mirai egyik hidrogéntartályát használva egy több mint 200 kilós, távirányítású földi drónt készítettek, amivel behatoltak az oroszok által felügyelt területre.

Bár a Vovcsa folyó fölött átívelő híd nagy része már korábban elpusztult, a nyugati oldalán maradt egy vékony járható sáv, amin a drón át tudott kelni. Ezt követően a mozgó bomba behatolt a vovcsanszki üzem területére és sikeresen felrobbantotta az egyik épületet, amit az oroszok valószínűleg lőszerraktárnak használtak.

A hatalmas robbanás komoly tüzet okozott, így az orosz katonák végül kénytelenek voltak elhagyni a helyszínt.