Rekordot döntöttek egy Koenigseggel Laguna Secában, pedig a pilóta először járt ott

2024.08.19. 15:16

Röviden:

  • Laguna Secába vitték a Koenigsegg Jesko Attackot, hogy rekordot döntsenek vele.
  • Nemcsak az autó, hanem Markus Lundh tesztpilóta se járt korábban a legendás versenypályán.
  • A rutionos pilóta a korlátozott pályaismerete ellenére rekordot döntött.

A Koenigsegg Jesko két változatban készül, és mindkettő pokoli durva célszerszám. A nagy szárny nélküli Absoluttal érhető el nagyobb végsebesség, a több leszorítóerőt termelő Attackot pedig úgy fejlesztették ki, hogy kanyargós versenypályán legyen elképesztően gyors.

A Jesko Absoluttal a közelmúltban bizonyították be, hogy tudja, amit ígér: négy rekordot is döntöttek vele. A Jesko Absolut 18,82 másodperc alatt gyorsult fel nulláról 400 km/h-ra, amivel ez lett az első szériaautó, aminek ez kevesebb, mint 20 másodperc alatt sikerült. Már akkor említették, hogy még 2024-ben a Jesko Attackkal is rekordot szeretnének dönteni.

Utóbbira se kellett sokat várni: a Koenigsegg csapata kivitte a Jesko Attackot Laguna Secába, hogy megdöntsék a körrekordot a legendás versenypályán. A normál üzemanyaggal 1280, E85-tel 1600 lóerős szörnnyel 1 perc 24 másodperc és 86 századmásodperc alatt értek körbe. Ez abszolút rekord a szériaautók között.

A köridő csak egy szám, a felvételeken azonban az is nagyon jól látszik, hogy ehhez milyen lehetetlen tempó tartozik. Nemcsak a látvány, hanem a hang is elképesztő volt: a kétturbós V8 csodálatosan dübörgött a brutális külsejű szupersportautóban.

Az emberfeletti köridő kapcsán a legmeredekebb részlet, hogy nemcsak az autó, hanem a pilóta se járt még a pályán korábban. Így szinte hihetetlen teljesítmény a körrekord, hiszen a 3,6 kilométer hosszú Laguna Seca egy technikás vonalvezetésű pálya, ami még egy gyakorlott pilótának is nehéz terep.

Markus Lundh bár a pályát nem, az autót behatóan ismerte, ő a Koenigsegg gyári tesztpilótája. Egyébként nemcsak a pályacsúcs fűződik Markus nevéhez: korábban a Jesko Absolutottal is ő döntötte rekordokat.

Forrás: Koenigsegg