Lelassítják a párizsi körgyűrű forgalmát

2024.09.10. 06:11

  • Új sebességkorlátozást vezetnek be a párizsi körgyűrűn.
  • 70 helyett csak 50 km/h lesz a megengedett legnagyobb sebesség.
  • A korlátozás októberben lép érvénybe.

Párizs ismét lassít az autós forgalmon, ezúttal a párizsi körgyűrűn csökkentik a sebességhatárt 70-ről 50 km/h-ra. A döntést Párizs polgármestere jelentette be, amely október 1-től lép érvénybe - írta a France24.

Anne Hidalgo felidézte, hogy ezen döntés 2018-as tervének egy része, ami egyebek között tisztább, élhetőbb környezetet is ígért. Ugyanis elmondása szerint októbertől 2-3 decibellel csökkenhet a járművek miatt zaj a környéken, valamint a károsanyag-kibocsátás mértéke is csökken.

A sebességhatár csökkentése nem egy hirtelen felindulás, Hidalgo szerint 18 éve dolgoznak ennek bevezetésén, januárban pedig már közölték, hogy a párizsi olimpiai és paralimpiai játékok után bevezetésre is kerül.

A körgyűrűn egyébként nem ez az első ilyen, 1993 előtt 90 km/h volt a sebességhatár, amit utána 80-ra, aztán 2014-ben 70-re csökkentettek, októbertől pedig már 50 lesz a megengedett sebesség.

De egész Párizsra jellemző a radikálisnak hangzó közlekedési változtatások autósoknál, motorosoknál és villanyrollereseknél egyaránt. 2021-ben csökkentették 30 km/h-ra a sebességhatárt Párizs belkerületeiben.  Ugyanezen évben a körgyűrűn belüli területekről kitiltották a 15 évnél öregebb dízel és 25 évnél öregebb benzines autókat. A zajszennyezésen is 2021-ben kezdtek szigorítani. Tavaly óta elektromos robogót nem bérelni a városban, de a villanyrollereket is vegzálták. Idén pedig elfogadták, hogy a SUV-k sokkal többet fizessenek, ha a belvárosban parkolnak.