A Honda három gyárában is leáll a termelés

2024.09.11. 16:33

  • Kínában három üzemét is leállította a Honda.
  • A leállás mintegy 2000 embert érint, akiknek a Honda és a Dongfeng közös vállalata elbocsátási csomagot ajánlott fel.
  • A Hondánál azt mondják, hogy a kínai autóipar erősödése és az elektromos autók térnyerése az eddigiektől eltérő stratégiai megoldásokat követel.

Három kínai gyárában is szünetelteti a gyártást a Honda. A Bloomberg információi szerint a japán gyártó így szeretné csökkenteni a felhalmozódott készleteket. A leállás összesen mintegy 2000 alkalmazottat érint, akiknek a Honda gyorsan felajánlott egy elbocsátási csomagot a kínai állami tulajdonban lévő Dongfenggel közös vállalatánál dolgozóknak. A Honda három gyára egyelőre csupán két hétre áll le.

A Volkswagen is nehéz helyzetben van:

Azt mondják, hogy az elbocsátás a stratégia része: így fenntartható a működés és gyorsítható az elektromos autókra való átállás. A kínai elektromos autók egyre népszerűbbek és kelendőbbek, ami nehezíti a régi, nagy gyártók dolgát. A Honda eladásai például 21,48 százalékkal estek vissza 2024 felében Kínában.

A Dongfeng Honda gyára Wuhanban - Forrás: Chins News Service / Getty Images
A Dongfeng Honda gyára Wuhanban - Forrás: Chins News Service / Getty Images

A Honda már dolgozik a megfelelő stratégián, amivel biztosítani tudja a helyét a kínai piacon. A japán gyártó a Dongfenggel és a Guangzhou Automotive Grouppal is együttműködik a siker érdekében. A Guangzhou-nál sem eseménytelen az élet: a közelmúltban ők is az elbocsátásokat látták megfelelő megoldásnak.

Az eltérő gondolkodásra szükség is van Kínában: az elektromos autókra és a hibridekre hatalmas a kereslet, míg a hagyományos, belső égésű motorral szerelt autók eladásai folyamatosan csökkennek. A China Passenger Car Association információi szerint 2024 első nyolc hónapjában 15 százalékkal esett vissza a kereslet a benzinessel vagy dízelmotorral szerelt autók iránt.

Forrás: Bloomberg