A Pepsi szerint kiváltható a dízel kamion az elektromossal

2024.09.19. 14:04

  • A PepsiCo pozitívan nyilatkozott a 89 darab Tesla Semi teljesítményéről.
  • A cégüknek bevált a váltás, hosszútávon spórolnak is vele.
  • Jelenleg 89 Tesla Semit használnak Kaliforniában.

A PepsiCo volt az első, akik elkezdték élesben használni a Tesla elektromos kamionjait. A Semit még 2017-ben mutatták be, a Pepsi pedig egyből berendelt belőle 100-at, de ebből még csak 89-et kapott a cég. Áprilisban még csak 36 darabot kaptak kézhez. Az elmúlt hónapok tapasztalairól beszélt a Dejan Antunović, a PepsiCo villamosítási vezetője az IAA rendezvényen. Röviden: elégedettek a villanykamionokkal.

Antunović részletezte, hogy a 89 darab Semit Kaliforniában használják három raktáruk szállítmányozásában segítenek és három feladatot látnak el, más-más távolságokat tesznek meg:

  • Pepsi Beverages Local Delivery flotta - Ezek a kamionok városokon belül közlekednek, és jellemzően naponta legfeljebb 150 km-t tesznek meg.
  • Pepsi Beverages szállítóflotta - Ez a regionális flotta rendszeresen, akár 800 km-t is megy naponta.
  • Frito-Lay flotta - Ezek pedig a könnyebb rakományokat szállítják regionális útvonalakon.

A tapasztalat az, hogy elmúlni látszik azon aggodalom, amely szerint kevesek lesznek a villanykamionok a belsőégésű motoros kamionokhoz képest, ugyanis a PepsiCo feladatait ugyanúgy ellátják és hosszútávon olcsóbb is fenntartásuk.

tesla semi 68

A cég fejese elmondta, hogy a Tesla Semik ugyan drágábbak, de a vásárlás utáni költségek sokkal alacsonyabbak, vagyis hamar megtérül a kezdeti többletkiadás. Antunović kijelenette: a Tesla Semi egy az egyben képes leváltani a dízel kamionokat.

Tavaly szeptemberben az NACFE (North American Council for Freight Efficiency) a Pepsi (akkor) 21 Tesla kamionja közül hármat vizsgált meg, amelyek rendszeresen nagyobb távokon közlekednek. A 18 napos teszt két, sacramentói útvonalat érintett, természetesen áruval megpakolt pótkocsival együtt. A teszt első napján az egyik Semi 335 mérföldet (539 km) tett meg úgy, hogy az akkumulátorában maradt még 17 százaléknyi kapacitás. Ez körülbelül 403 mérföldes (648 km) teljes hatótávot jelent. A másik két Semi is hasonló eredményeket produkált. Azóta a Tesla többször is frissített a Semik szoftverén és már ennél jobb hatótávra képesek. 

A PepsiCo úgy látja, hogy az elektromos kamionokra váltással a sofőrök magatartása is pozitív irányba változott és a sofőrök is elégedettek a visszajelzések alapján.

Forrás: Electrek