24 éve lejárt rendszámmal autózott egy amerikai férfi

2024.09.21. 10:53

  • Az USA-ban évente meg kell újítani az autók rendszámtábláját, így jelezve, hogy a jármű minden szükséges engedéllyel rendelkezik.
  • Egy férfi azonban 24 éve lejárt rendszámmal közlekedett.
  • Amint kiderült, a járművet most vásárolta, és ezzel a megoldással akarta hazavezetni.

Bár nálunk nem kell a rendszámtáblákat évente megújítani, Amerikában más a rendszer. Az USA-ban eredetileg évről-évre új rendszám került az autókra, így jelezve, hogy a jármű a következő egy évre rendelkezik a szükséges engedélyekkel ahhoz, hogy részt vegyen a forgalomban. Mára a rendszámtáblákat általában nem cserélik le, ehelyett egy dátumozott matrica jelzi az érvényességet.

A rendszer előnye, hogy a rendőrök ránézésre meg tudják állapítani, hogy egy adott autó legálisan közlekedik-e, vagy a sofőr esetleg trükközni próbál. Utóbbi terén könnyen lehet, hogy új rekord született!

Maine állam egyik rendőre nemrég szolgálatteljesítés közben felfigyelt egy autóra, amivel nem volt minden rendben. A rendszámtáblája ugyanis még az ezredfordulón, 24 évvel ezelőtt lejárt!

Az egyenruhás természetesen megállította, majd kérdőre vonta az autóst. A sofőr elmondta, hogy egy másik államban lakik, és csak azért jött Maine-be, hogy megvegye az autót, amiben éppen ül. Csakhogy miután nyélbe ütötte az üzletet, az eladó – az ottani szokás szerint – levette a rendszámot az autóról. Emberünk azonban nem esett kétségbe, pont volt nála két régi rendszám, így azokat biggyesztette az autó két végére.

A vétkes sofőrt beidézték a rendőrségre, autóját pedig elvontatták. Amerikában már csak amiatt is veszélyes lejárt rendszámmal közlekedni, mert egy ilyen tett – pláne ilyen régi rendszámmal – adócsalásra utal, amit köztudottan komolyan vesznek a USA-ban.

Forrás: roadandtrack.com