Itt a bejelentés: leállítja Forma–1-es motorprogramját az Alpine

2024.10.01. 13:44

  • Falvio Briatore visszatérése óta terjedtek azzal kapcsolatos hírek, hogy az Alpine leállíthatja a Forma–1-es motorprogramját.
  • A francia gyártó nemrég egy sajtóközleményben be is jelentette, hogy bár 2025 év végéig folytatják a munkát a jelenlegi motorjukon, a 2026-os új szabályok érkezésével ügyfélcsapattá válnak.
  • Hogy ezután melyik gyártó motorjával állnak rajthoz, egyelőre nem tudjuk biztosan, de a legvalószínűbbnek a Mercedes tűnik.

Nagy átalakulások zajlanak az Alpine Forma–1-es csapata környékén. Júniusban bejelentették, hogy visszatér a Renault kötelékébe a botrányos múltú Falvio Briatore, nem sokkal később pedig Bruno Famin csapatfőnök távozása is hivatalossá vált.

Bár hasonlóan hangsúlyos bejelentés egy darabig nem történt, terjedni kezdtek pletykák, amelyek szerint a Renault anyacég a Forma–1-es motorprogramjának leállítását tervezi. Nemrég ezek a híresztelések is beigazolódtak.

GettyImages-2173136636



Az Alpine egy sajtóközleményben adta a világ tudtára, hogy 2024 végén megalapítja a Hypertech Alpine nevű mérnöki központot, mégpedig ugyanazon a telephelyen, ahol jelenleg a Forma–1-es motorokat is fejlesztik. Ezután a gyártó kiemelte, hogy a jelenlegi motorszabályok kifutásáig – azaz 2025-ig – dolgoznak saját hibrid V6-osukon, ám a 2026-os új szabályok bevezetésétől ügyfélcsapatként folytatják.

A motorprogram leállításáról szóló pletykákra korábban heves tiltakozással válaszoltak az érintett szakemberek és mérnökök, de az Alpine igyekezett mindenkit megnyugtatni: a közleményben kiemelték, hogy az összes a Forma–1-es motoron dolgozó alkalmazottjuknak új pozíciót ajánlanak majd a Hypertech Alpine programon belül.

Azzal kapcsolatban, hogy melyik Forma–1-es gyártó motorjával áll rajthoz a francia csapat 2026-tól, még nem érkezett bejelentés, de a Formula.hu szerint a legvalószínűbb opciónak a Mercedes tűnik.