Vízválasztó tárgyalásra készül a Volkswagen

2024.10.16. 10:13

  • Már a második tárgyalási fordulót tartják a Volkswagennél a munkavállalók képviselői az autógyártó vezetőségével, és az első sikertelensége után újra elhangzott a sztrájkfenyegetés.
  • Október végén jön a következő forduló. 
GettyImages-1227858797

A Volkswagen vezetősége és az IG Metall szakszervezet képviselői október 30-án folytatják a tárgyalást Wolfsburgban az elbocsátásokról és a belengetett gyárbezárásokról – írta a Portfolio.hu.

Az első kör nem hozott eredményt, a felek nem tudtak megállapodni a vészterhes intézkedések elkerüléséről. A szakszervezet sztrájkkal fenyeget, amennyiben nem sikerül előrelépést elérni. Thorsten Groeger, az IG Metall tárgyalója szerint az első tárgyalások óta elég idő telt ahhoz, hogy az igazgatótanács újra átgondolja a felettébb barátságtalan lépések megtételét. A szervezet által képviselt több mint háromezer munkavállaló kész a tettek mezejére lépni, amennyiben nem születik megállapodás.

Az érdekképviselet elvárja a Volkswagen menedzsmentjétől, hogy mutasson be egy tervet a következő évtizedre vonatkozóan, ami biztosítja, hogy a gyárak tovább működjenek olyan kapacitáskihasználtsággal, ami lehetővé teszi az ott dolgozók további foglalkoztatását. Emellett 7 százalékos béremelést követelnek a dolgozóknak.

A Volkswagen vezetőségének álláspontja szerint az autógyártó csak költségmegtakarítások árán tud olyan fejlesztéseket végrehajtani, amelyek biztosíthatják a megmaradó munkahelyeket fenntartását.