2000 százalékos büntetővámot vetne ki Trump a Mexikóban gyártott autókra

2024.10.18. 06:07

  • Donald Trump újbóli megválasztása esetén felrúgná az általa kötött USMCA megállapodást, ami szabad, vámmentes kereskedelmet biztosított az USA, Mexikó és Kanada között.
  • A volt amerikai elnök korábban 200 százalékos büntetővámokkal fenyegette a Mexikóban készült autókat.
  • Nemrég azonban Trump már 2000 százalékos vámot emlegetett.

Donald Trump volt amerikai elnök, jelenlegi republikánus elnökjelölt még 2018-ban kötötte meg az USMCA-ként emlegetett megállapodást Kanadával és Mexikóval, aminek értelmében az említett országok között vámok nélkül, szabadon folyhat a kereskedelem.

Donald Trump 2024. október 12-én
Donald Trump 2024. október 12-én


Ehhez képest Trump korábban azt nyilatkozta, hogy potenciális új elnöksége esetén felrúgná az általa kötött megállapodást, és drasztikus, akár 200 százalékos büntetővámokat vetne ki a Mexikóban készült autókra. A nagyotmondási versenyben azonban a volt elnök most új szintre lépett.

„[Mexikó] egyetlen autót sem fog eladni az Egyesült Államokban. Azt mondtam, hogy ha én vezetem majd ezt az országot, ha én leszek az ország elnöke, 100, 200, 2000 százalékos vámokat fogok kivetni." – mondta a volt elnök nemrég egy eseményen.

Jeffrey Schott gazdasági szakértő szerint már Trump korábbi vámokról szőtt tervei is egyértelműen sértenék az USMCA-t. Bár a megállapodás engedélyezi az országok közötti vámok növelését, erre csak kivételes, indokolt esetekben van lehetőség. A 100, 200 vagy 2000 százalékos vámokat nehéz lenne utóbbinak tekinteni tekinteni.

Forrás: jalopnik.com, latinvex.com