2020.09.25. 17:45

A Totalcar Erőmérőben ezúttal egy közelmúltbeli családi sportszedánt láthattok. V8-as benzinmotor, 4,4 liter hengerűrtartalom, dupla turbó. Kell még más? A forma ugyan szubjektív, de még ma is időtálló, nem állítom, hogy mindenkinek tetszik, de nem öregszik gyorsan az M6 Grancoupe. Lássuk, mit tud az Autokorbel hitelesített mérőpadján, a végsebesség-korlátozás kiiktatása után!

Végy egy BMW M5-öt, kicsit alakítsd át a karosszériát és kész az M6 GranCoupe. Mindez nyilván nem ilyen egyszerű, ahogy ezt Stump András korábbi cikkében olvashattuk erről a modellről és más M-es társairól. Bandi egy szép különvéleményt is megfogalmaz a jelenségről a cikk végén, amellyel ma is könnyű azonosulni.

De mit tud ez a hajtáslánc? A motor 4,4 literes, V8-as két darab kettős megfúvású turfeltöltővel, az úgynevezett hotvee, vagyis a hengersorok közötti elhelyezéssel.

A twinscroll technológia segít kihasználni a négy hengerből érkező, lüktető kipufogógázokat, 2-2 henger csoportosításával. A vezérlés dupla VANOS-t és Valvetronicot használ. Rengeteg hűtő van az M6 motorterében, kell is, hiszen egy ekkora turbós benzinmotor hatalmas hőt termel. Legerősebb GranCoupe váltója duplakuplungos és csak a hátsó kerekek hajtottak. Így is 4,2 másodperces gyorsulást ígér a gyár nulláról százra, a végsebességet pedig elektronikusan korlátozták 250 km/órára.

Csakhogy az Erőmérő mai epizódjában szereplő példány szoftveréből eltüntették ezt a határt, amit már a mérés előtt tisztáztuk a tulajdonossal, okulva a korábbi M5 méréséből, ahol ez gondot okozott. “Bandi tudta, Bandi már akkor tudta”, hogy ez a teljesítmény sok két keréken.

Az M6 gazdája lelkesen beszél az autójáról, amely lényegében napi használatban van, a családot szállítja, amikor éppen nem a gazdája használja ki a szinte korlátlan teljesítményt. 

Készültünk nagyon az Autokorbel technikusával, sikerült a mérés és ebben a sikerben az előző mérések tapasztalata is benne van. A mai Erőmérő elindítása előtt próbáld megtippelni, mennyit hoz az M6 az eredeti 560 lóerőből.

Ha pedig kíváncsi vagy sorozatunk más autóira, iratkozz fel a Totalcar Youtube-csatornájára és ne felejtsd el bekapcsolni az értesítéseket! Sok érdekes autót találsz ott, ha pedig jelentkeznél, azt itt teheted.

Korábbi epizódok:

Amikor a Hondára még nem kellett turbó
Az S2000 húsz éve azzal tűnt ki a sorból, feltöltés nélkül is magas literteljesítményt ígért. Az autó ikonná vált, mi pedig megnéztük, mennyire erős valójában.
Egy 50 éves Alfa Romeo üvöltése
Ilyen volt a modern motor a hatvanas évek Olaszországában. Hangot fel, meghajtottunk egy ötvenéves 1300 Supert a teljesítménymérő padon!

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.