Megfújt motor az Audiban

Audi S4 3.0 TFSi quattro - 2011

2022.04.15. 06:46

Mindenki tudja, hogy az S4 a közepes méretű, közepesen sportos Audi jele. Olyan, mint ami nekünk is volt az oviban. Mármint jelünk, nekem például egy kulcs ábra volt a törölközőmbe varrva. Pedig lehetett volna kompresszor is.

Nem fut belőle sok az utakon, sőt az imidzse sem túl hangos. Pedig, hacsak valami nagyon el nem bújt a szemem elől, akkor ez az egyetlen kompresszoros Audi motor a közelmúltból. De amúgy sem gyakori választás a mechanikus feltöltő az autógyártásban.

supercharger  large.png

A gyári karakterisztika sejtet némi tartalékot, hiszen mind a teljesítmény, mind a nyomaték széles sávban tetőzik, pillanatnyi csúcspont helyett. Ezért szép görbéket és egy kis plusz teljesítményt vártam a méréstől. Vajon igazam lett, vagy inkább a tizenegy év kopása számított?

Nem volt semmi gond a méréssel, az adatok beszédesek. A teljes egészében alumínium 3 literes V6 hengersorai közé illesztették a kompresszort, mellé két vizes intercoolert. Így elég rövid úton jut a levegő a motorba, ami egyszerűsíti a csövezést és tömeget spórol. Az Eaton TVS egy Roots típusú kompresszor, ami új fejlesztés volt akkoriban. Csendességet ígér, pedig mi a hangját is imádjuk, de tény: egy Audi mégsem szólhat úgy, mint Dom Toretto Dodge Chargerje. Ha pedig jobban meg akarod ismerni ezt a fekete lopakodót, akkor szép fotókkal és értő szöveggel várunk erre.

Nyomjatok egy lájkot ha tetszett, oszd meg és jelentkezzetek autóitokkal a jelentkezési űrlap kitöltésével, akár korszerűbb összkerekes vagy/és elektromos autóval is, lájkoljátok a Totalcar.hu-t a Facebookon, kövessétek be Youtube-csatornánkat!

Korábbi méréseink:

Nem várt FORDulat
Mit nem adtunk volna ennyi erőért 20 éve? Egy villanyautóval zárjuk sorozatunkat.
Ilyen egy jól bevált recept: 300+ LE
Saját tervezésű és gyártású motorbelső, egyedi program, sok év munkájának gyümölcse. Tartsatok velünk ma is.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.