Lefestették a rozsdát, élhetek kártérítéssel?

2024.10.26. 06:38

Tisztelt Autójogász!

Az alábbi ügyben szeretném tanácsát kérni.

2024.04. hóban vásároltam egy Peugeot 206 cc típusú 2004-es gyártmányú gépjárművet egy kereskedőtől.

2024. augusztusában észleltem, hogy az alváznál található merevítés rögzítőpontja elkorrodálódott és a felfüggesztési pontnál eltörött. Elvittem a szerelőmhöz, aki átvizsgálás után jelezte, hogy a taposólemezek is erősen korrodáltak, azonban le voltak festve és el volt tüntetve a hiba!

A kérdésem az lenne, hogy bármilyen kártérítést van módomban érvényesíteni? Véleményem szerint ez erősen rejtett hiba, mivel a szerelő szerint egyértelműen a festéssel az volt a cél, hogy eltüntessék a korróziót.

Előre is köszönöm válaszát! Norbert

Kedves Norbert,

amennyiben a szerelő azt is alá tudja támasztani szakmailag, hogy a korrodálódás és a törés már megvolt az adásvételt megelőzően és az nem 2024. április hónapot követően keletkezett, Önnek valószínűleg nyert ügye van: sikeresen felléphet hibás teljesítésre (rejtett hibára) hivatkozva a kereskedővel szemben.

A festés még önmagában nem bizonyítja álláspontunk szerint a rejtett hibát, de az előbbi szakkérdés bizonyításával ez is a kereskedő rosszhiszeműségét alapozza meg, ami tovább segíti az Ön helyzetét. Kiemeljük, hogy fogyasztói szerződés esetén a határidők kedvezők Önre nézve, illetve a bizonyítási érdek is.

Javasoljuk elsődlegesen felhívni a kereskedő figyelmét a tapasztalt (rejtett) hibákra. Amennyiben nem reagál vagy nem javítja ki azokat (vagy nem téríti meg az Ön által kifizetett javítási költségeket), Ön jogosult végső soron bíróság előtt érvényesíteni az igényt.

A pontos hibákat, illetve a javítással járó összegszerűséget (anyag- és munkadíj költség) Önnek kell bizonyítania. Kimentési kötelezettsége pedig a kereskedőnek van, amit ha nem tud teljesíteni, felel a rejtett hibáért. Az elévülési idő két év, de nem érdemes halogatnia Önnek a jogi lépések megtételét.

Üdvözlettel: LegitiMo www.legitimo.hu

Az Autójogász nem bíróság, a fenti írás egy általános jellegű tájékoztatás, amely a kérdező által megadott információkon alapul. Vagyis hivatalosan fogalmazva: nem lehet teljes körű, és nem minősül egyedi jogi tanácsnak, mert nem biztos, hogy ismerjük az ügy összes részletét, lehetnek olyan apróságok, amelyek ismeretében az itt közölt választól gyökeresen eltérő vagy akár teljesen ellentétes véleményt fogalmaznánk meg. Ezért abban az esetben, ha bírósághoz fordulna, a konkrét ügyével kapcsolatban mindig keressen meg előtte egy hasonló ügyekben jártas jogászt.