2012.09.04. 17:31

Tisztelt Biztosításdoki!

Bár hivatalos álláspont még nincs, de szinte biztos, hogy autómat (2005 Astra G 1.4 16V) frontális karambol során gazdasági totálkárosra törték. Kérdésem, hogy mi lesz az autóroncs sorsa? A biztosító átveszi "magának" további értékesítésre, vagy továbbra is én fogok vele rendelkezni? Utóbbi esetben a roncs értékével csökkentett összegű összeget fog ajánlani kártérítésként a biztosító? Végül: a roncs értékét ki határozza meg?

Köszönettel, TG

Tisztelt Érdeklődő!

A sérült gépjárművet gazdasági totálkár rendezés után Ön helyre állítathatja mert a biztosító a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási szerződést szabályozó törvényi erejű rendelet értelmében új alkatrészekkel történő helyreállítást nem finanszírozhat. A kötelező felelősségbiztosítás terhére történő kár rendezés gazdagodást nem eredményezhet, csak a káridőponti érték helyreállítására irányulhat.

Amennyiben Ön úgy dönt, hogy a sérült gépjárművet helyre kívánja állítatni akkor a kártérítési összegből megteheti, vagy értékesítheti a gépjárművet a biztosítótól kapott levélben szerepelő összegen vagy saját hatáskörben a használt autó piaci szereplők segítségével.

Üdvözlettel:

Horváth László pba.hu

A TotálKártérítés jogi csapata segít!

A "Kérdésem van" gombra kattintva Üzenetküldő felületünkre jut, válassza a Kártérítésdoktort a címzettek között. A "Jogi támogatás" gombon keresztül felveheti a kapcsolatot szakértőinkkel. A "Kalkulátor" gomb pedig a TotálKártérítés felületére viszi, ahol részletesen is megismerheti a szolgáltatást.