Megpihen az 1,2 milliót futott Corvette

2017.11.14. 08:40

Szép reggelt mindenkinek november 14-én, Aliz napján. Kedden a déli, délkeleti országrészben fordulhat elő kisebb eső, de délutánra megszűnik a csapadék, egyre csökken a felhőzet és kisüt a nap. Az északi szél több felé megerősödik, 5-10 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk. Kávét a kézbe, itt a Hidegindító!

A Mercedesnek elege lett abból, hogy a vásárlóik az ajtófényeket a netről rendelik meg. Ez 15 dolláros led-projektor, ami az ajtó nyitásakor Mercedes csillagot vetít az ajtó alá. Eddig ezt a kiegészítőt nem hivatalos, jogdíjat nem fizető cégek gyártották, ám most a Mercedes maga kínálja az arra fogékony ügyfelek számára. Sportosabaknak nem csak a csillag, de az AMG tuningműhely címere is elérhető. Hogy mennyibe fog kerülni a kis vetítő, nem tudni, de valószínű, hogy a hivatalos Mercedes alkatrészért nem 15, inkább 150 dollárt kérnek majd. Hasonló kiegészítő eddig is létezett a kínálatban, lehetőség volt a maszkba integrált csillag ledes megvilágítására. Hogy ezek mennyire összeegyeztethetők a márka hagyományos értékeivel, más kérdés, ám biztos, hogy van rájuk kereslet, ha a cég az árusításuk mellett döntött. 

led-car-door-logo-projector-light-mercedes-logo-1520304

Vedd meg Darth Vader autóját

A Buick GNX nem is azért különleges, mert állati jól megy, hanem mert az amerikai autógyártásban ritka szemlélet szerint készült: a 3,8-as turbós V6-ost a McLaren amerikai részlege hergelte, így egészséges 300 lóerőt és közel 500 newtonmétert tudott. Az autó kifejezetten rugalmas volt, 1986-ban sem a Lamborghini Countach, sem a Ferrari Testarossa nem volt ellenfél egyenes vonalban. Ennek ellenére nem lett átütő siker, hiába készült nagyon korlátozott darabszámban, mindössze 547 darab. Ellenben az évek során kultusztárggyá érett, ráadásul komoly tuningipar fejlődött köré. Mindennél vonzóbb viszont a rendkívül fenyegető, huligán megjelenése, amit leginkább a fekete festék bőséges alkalmazásával értek el. Most kalapács alá kerül a harmadik legyártott autó: az első a GM Heritage gyüjteményében pihen, a második a Michigan állambeli Troyban található Buick múzeumban áll, a 003-as alvázszámú autóra pedig hamarosan szabadon licitálhat bárki. Korábban a sajtónak kiadott tesztautó volt, majd egy Buick-kereskedés vette meg, most sincs benne sokkal több 10 ezer mérföldnél. Az árverés januárban indul a Barrett-Jacksonnál, és nem lehetetlen, hogy valaki hat számjegyű összeget tegyen le érte.  

buick-grand-national-12

A Kreszprofesszor parkolni tanít

Néhány héttel ezelőtt  adtuk közre  Pető Attila Kreszprofesszor legújabb tesztjét. Ezúttal a leggyakrabban elvétett  parkolási szabályokról  volt szó. Eddig 25 ezren töltötték ki, a húsz kérdésből átlagosan hetet rontottak el. Ha neked még nem volt meg,  erre tessék . A megoldásokat a Hidegindítóban hozzuk le, folytatásokban. Íme, kilencedik rész.

9. A képen látható tehergépkocsi szabályosan tartózkodik ezen a helyen?

09

a) Nem, mert teherautóval a kereszteződés sarkától 15 méteren belül tilos megállni.

b) Igen, ha az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon kívül várakozik.

Helyes válasz: b

Magyarázat:

Tehergépkocsik esetében valóban létezik egy 15 méteres távolság meghatározás a megállási tilalmakkal kapcsolatban, de ez a gyalogátkelőhely előtt érvényes megállási tilalom.

Azonban ez a távolság az útkereszteződések esetében járműfajtától függetlenül az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5-5 méter.

A V8 örök

Ha valaki napi 160 kilométert közlekedik, akkor elég hamar hatalmas számok pörögnek bele a műszerfalba. Bár a hatalmas futásteljesítmények leginkább valamilyen európai dízelbe tekerednek bele, Mark Blackwell egy 1999-es, C5-ös Corvette-et választott. Georgia és Dél-Kalifornia között ingázik az autóval, amely állítása szerint egyszer még az életét is megmentette: egy kamion leszakadó lökhárítóját kerülte ki, és Mark biztos benne, hogy más autóval nem sikerült volna, csak a Corvette futóműve és stabilitása volt képes erre. Akárhogy is, az óra most 1,2 millió kilométer felett mutat, ezalatt a kötelező dolgokon túl csak egy pár hengerfej tömítést kellett cserélnie. Az autó viszont most megpihen: a tulajdonos a Kentucky-beli Nemzeti Corvette Múzeumnak adományozta a C5-öst, ami valószínűleg a világ legtöbbet futott Corvette-je.  

imageshandler

Útinform

A Hidegindító megjelnéséig az Útinform a következő híreket hozta. 

  • A 6-os főúton, Pécs után a pellérdi elágazás közelében, a 203-as km-nél két személyautó ütközött össze. A 2x2 sávos szakaszon az egyik sávot lezárták, rendőrök irányítják a forgalmat.
  • Az 54-es főúton, Kecskemét közelében a 3-as km-nél két személyautó ütközött össze. Félpályás útzár van érvényben.
  • Az M1-es autópályán, Hegyeshalomnál a határátkelőnél kb. 1km-es kamiontorlódás alakult ki a külső sávban.

Waze

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!