Itt a vadiúj Inster, a Hyundai 8 milliós villanyautója

2024.06.27. 10:58

  • A Hyundai bemutatta új, elektromos crossoverét, az Instert.
  • A modell egyelőre csak Dél-Koreában kapható, de év végére megérkezik Európába is.
  • Az Inster komoly konkurenciát állít a Stellantis kis villanyautóinak és a Dacia Springnek is, hiszen az európai árát 8 millió forint alá tervezik lőni.

A Hyundai a dél-koreai Puszanban mutatta be legújabb elektromos kisautóját, az Instert, ami a csak az ottani piacon kapható Casper elektromos változata. A modell egyelőre csak Dél-Koreában lesz elérhető, a tervek szerint Európába az 2024 végén érkezhet.

Az Inster hossza csupán 3,83 méter, ugyanakkor a tengelytávja 2,58 méter, ami megegyezik a több, mint 20 centivel hosszabb Hyundai i20 tengelytávjával. Ezek alapján az újdonság az A és a B szegmens között helyezkedik el, így közvetlen konkurense lesz a Dacia Springnek, A Citroëë-C3-nak és a Fiat Grande Pandának. A Hyundai hivatalos európai árat még nem közölt, ám az eddigi hírek szerint 20 ezer euró, azaz 8 millió forint alá tervezik belőni a kis crossover árát. Az Insterből később egy szabadidőautósabbnak mondott változat is érkezik, de erről részleteket még nem közölt a Hyundai.

Az Instert kétféle hajtáslánccal fogják árulni: lesz egy Standard és egy Long Range változat is. Az alapmodellbe egy 97 lóerős villanymotor kerül, amihez egy 42 kWh-s akkumulátor tartozik, a hátótávot már ennél is több, mint 300 kilométeresnek ígérik vegyes használatban. A Long Range-be egy 115 lóerős villanymotort szerelnek, amihez nagyobb, 49 kWh-ás akkupakk tartozik. A Long Range WLTP-hatótávját 355 kilométeresnek ígérik - még nincs hivatalos adat -, ami a legjobb a szegmensben. Az Instert maximum 120 kW-tal lehet majd tölteni egyenáramról: 10 százalékról 80 százalékra mindössze 30 perc alatt lesz feltölthető. Az autó használható lesz gigantikus powerbanknek is: akár nagyobb eszközöket is kényelmesen lehet majd tölteni vagy használni róla, ami a vetélytársak között egyedülálló.

A beltérben nagyrészt az Insterhez közeli Casper megoldásait találjuk, de újdonságnak számít a két darab, egyenként 10,25 col átmérőjű központi kijelző. Felszereltségtől függően az Inster elérhető lesz LED-es belső hangulatvilágítással, ülésfűtéssel, napfénytetővel és vezeték nélküli telefontöltővel is. A csomagtér alapállapotban 280 literes, ami a tologatható ülések állításával 351 literesre bővíthető. Az összes ülés teljesen síkba hajtható, így meglepően nagy tárgyakat is kényelmesen lehet majd szállítani az Insterrel.