Lakás vagy egy új autó is kijön a Maybach EQS kéttónusú fényezésének árából

2024.07.23. 10:53

Miközben egy másik cikkhez kerestem adatokat a Mercedes honlapján, amikor megakadt a szemem a Mercedes-Maybach EQS SUV alapárán. Bő 83 millió forint: ez azt jelenti, hogy a kövér, elektromos modell több, mint 10 millióval indul magasabban, mint egy hagyományos S osztály. Nem volt megállás, az autó ára megrakta fával a kíváncsiság tüzét, rá kellett néznem az extra felszereltségek áraira is.

Akad pár durva tétel, de semmi szokatlan: egy pármilliós felnigarnitúrán, illetve a szintén milliókba kerülő csomagokon nincs mit csodálkozni, ezen a szinten ez teljesen normális. Volt azonban egy tétel, amit nem akartam elhinni elsőre. Aztán másodikra és harmadikra se.

A Mercedes-Maybach EQS SUV kéttónusú fényezéseiért egységesen 8 662 670 forintot kérnek.

Először azt hittem, hogy ez a combos ár valami gigantikus csomagra vonatkozik, amiben a színek mellett minimum van még legalább egy Burmester hangcucc meg egy hatalmas panorámatető. De nem, a közel 8,7 millába semmi más nem fér bele, csak maga a fényezés. Teljes nonszensz, ez az autó alapárának több, mint a tíz százaléka.

Egyébként a két másik, Maybach változatban kapható Mercedes, vagyis az S és GLE esetén is ugyanilyen árakkal lehet számolni: a GLE-nél szinten 8,7 millió a kéttónusú fényezés ára, az S osztálynál pedig közel 7,7 millió forintot kérnek érte.

Nyilván nagyszerű minőségű, különleges fényezésről van szó, de közben egyáltalán nem egyedi: ezeket a kéttónusú színeket bárki kiválaszthatja a konfigurátorban. Mivel összesen hat színkombináció kapható ezen a visszafogott áron, még az is könnyedén előfordulhat, hogy valamelyik Lidl parkolójában egymás mellé kerül két teljesen ugyanolyan Maybach EQS SUV.

Összehasonlításképpen a BMW i7 most konfigurálható, legdrágább színét is harmadennyiért kínálják: az Individual Tanzanit kékért valamivel több, mint 2,6 milliót kérnek. Az Audi RS Q8 legdrágább fényezését simán Exclusive-nak hívják, és ebben az esetben a konfigurátorban nem is lehet beállítani magát a színt, hiszen egy egyedi árnyalatról van szó. Ezért az opcióért 2,8 milliót kérnek. Az olyan gyártók, mint a Rolls-Royce, a Bentley vagy az Aston Martin, ilyesminek nem írják ki az árát, ami valljuk be, ezen a szinten sokkal elegánsabb.

Mit adnak még 8,7 millió forintért?

Vadiúj Suzuki Vitarát, sok extrával

A hivatalos magyarországi árlista szerint a Suzuki Vitara kedvezmányes ára 7,79 millió forintnál indul, vagyis közel egymillióval kevesebb, mint a csúcs-EQS SUV színe. A 8,7 millás ársávba a legmagasabb, GLX felszereltségű Vitara is simán befér, hiszen azért 8,64 milliót kell fizetni. Aki ilyet vesz ezután büszkén sztorizhatja, hogy új autót vett egy új autó fényezésének a felárából.

Korrekt lakást Borsodban, garázst Budapesten

Meglepő lehet, de 8 és 9 millió forint között egészen vállalható lakásokat adnak Borsodban, mondjuk Ózdon. Egy 60 és 70 négyzetméter közötti alapterületű, közepes állapotú lakás simán kifér az EQS SUV színének az árából. Budapesten ennyiért a lakás esélytelen, viszont remek garázsok közül szemezgethetünk a 8-9 millió forint közötti ársávban.

13 ezer liter falfestéket

Találomra rákerestem az Árukeresőn a falfestékekre, majd ráböktem egy 15 literes, Poli-Farbe Inntalerre. A matt, beltéri fehérért 10 ezer forintot kérnek, tehát 8,7 millió forintba 870 darab 15 literes vödör fér bele, ami összesen 13 ezer liter festék.

A leírás szerint egyébként literenként 6-8 négyzetmétert lehet két rétegben lekenni ezzel a festékkel. Ez azt jelenti, hogy amennyiben átlagosan 7 négyzetméterrel számolunk, akkor az jön ki, hogy ezzel a mennyiséggel mintegy 91 ezer négyzetmétert lehet lefesteni. Az amúgy 9,1 hektár.