Októberben mutatják be az Alpine új modelljét

2024.09.08. 14:20

  • Október 11-én, a Párizsi Motorshow-n mutatják be az Alpine A390_β-t.
  • Az A390 egy négyajtós, elektromos fastback.
  • Valószínűleg a Renault Scenic E-Tech platformjára építik.

Bővül az Alpine eddig szűkösnek mondható modellpalettája, méghozzá nagy valószínűséggel egy négyajtós modellel. Az A390_β-t október 11-én mutatják be a Párizsi Motorshow-n, amelyről egy sziluettet már láthatunk.

A390 β show car

Az Alpine közleménye szerint ez egy elektromos, sport fastback és a gyártó eddigi legnagyobb modellje. Technikai részleteket még nem tudunk, de a modell nevét előre kielemezték: A 3-as szám az autó méretére utal, míg a 90-es arra, hogy ez a márka sokoldalú és mindennapi használatra alkalmas járműve (azt nem tudtuk meg, hogy miért pont 90). A β jelentését pedig nem magyarázták meg, de lehet ezzel csak ezt jelzik, hogy amit majd látunk, nem a végleges termék – vagyis béta verzió. Viszont ami még biztos, hogy az A390 gyártását jövőre kezdik.

Most pedig jöjjenek a feltételezések, pletykák: az A390 az AmpR Medium platformra kerül – ezen alapszik a Nissan Ariya és az Év Autója győztes Renault Scenic E-Tech. Ebből kiindulva pedig elképzelhető, hogy az A390 a Scenic 87 kWh-s akkumulátorát építik bele, vagyis a hatótávja 600 kilométer is lehet. Viszont az is meglehet, hogy emellé az Ariya Nismo teljesítményét kapja, tehát három elektromotorra, 400 fölötti lóerőre és 600 Nm körüli nyomatékra számítsunk. De, ez mind csak feltételezés.

Az Alpine-nak nem az A390 lesz az első elektromos autója. Az első a nemrég bemutatott A290 lesz, ami egy Renault 5 E-Tech alapú hot hatch. Két változata lesz, egy 180 és egy 220 lóerős, mind a kettő elöl hajt és a súlya másfél tonna körül alakul. Viszont a belső égésű motoros A110 a mai napig kapható, aminek S változatát mi is teszteltük: