Lejárt a határidő, nem tehetnek újabb ajánlatot az Európai Uniónak a kínai gyártók

2024.09.18. 10:18

  • A kínai autógyártóknak lehetősége lett volna egyezséget kötni az Európai Unióval, hogy elkerüljék az ázsiai országból Európába importált elektromos autókat sújtó büntetővámokat.
  • Az Európai bizottság szóvivőjének szavai alapján az egyeztetések nem hoztak eredményt.
  • Elképzelhető, hogy a kínai márkák a büntetővámok visszavonására számítanak.

Az Európai Unió jelentős büntetővámokkal sújtaná az Európába importált kínai elektromos autókat. Az ázsiai ország márkáinak azonban lehetősége lett volna egyezséget kötni az EU-val, hogy elkerüljék a plusz költségeket.

A Reuters szerint a kínai gyártók önkéntesen vállalhatták, hogy Európában nem adják az autóikat egy általuk vállalt árnál olcsóbban, cserébe az EU mentességet adhat nekik a büntetővámok alól. Az erről szóló ajánlatok beadásának augusztus 24-én járt le a határideje, de az Európai bizottság szóvivőjének szavai alapján az egyeztetések nem hoztak eredményt.

BYD-Seal-06-GT-3



Minden kínai márka az utolsó pillanatban adta le a saját ajánlatát, így miután az Európai Bizottság elutasította őket, nem maradt idő újabb egyeztetésekre. „Az érintett kínai autógyártóknak számos hetük volt a határidő előtt, hogy ilyen jellegű vállalást tegyenek. Ha mindezt előbb megteszik, több idő maradt volna eredményes együttműködésre a témában." – fogalmazott a szóvivő.

A kínai márkáknak elméletben érdekében állna sikeresen megegyezni az EU képviselőivel. Elvégre nem mindegy, hogy az autóik eladásából befolyó bevétel jelentős részét elviszik a vámok, vagy maguk tehetik zsebre a jelentős árrést. Elképzelhető azonban, hogy a kínaiak hosszabb távon az Európai büntetővámok visszavonására számítanak.

Ezekről ugyanis még nem született végleges döntés. Az Európai Unió 27 tagállama, jövő héten, szeptember 25-én szavaz a vámok bevezetéséről. Amennyiben legalább 15, az EU lakosságának minimum 65 százalékát képviselő ország a vámok ellen szavaz, azokat a jelenlegi tervekkel ellentétben mégsem vezetik be.

Bár ilyen mértékű egységes ellenállás ritka, ebben az esetben nem elképzelhetetlen. Miután az európai vámokra reagálva Kína hasonlóan erős, vagy akár erősebb vámok bevezetését lengette be, több ország is újragondolhatja a saját álláspontját.